Η οδήγηση ως μέσο πρόβλεψης της άνοιας

Νικόλαος Γιαννούλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η οδήγηση ως μέσο πρόβλεψης της άνοιας
Άνοια και οδήγηση
Μέσα από τις καθημερινές συνήθειες οδήγησης επιτυγχάνεται κρίβεια διάγνωσης των πρώτων ενδείξεων άνοιας κατά 88%, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ηλικιωμένα άτομα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις καθημερινές συνήθεις οδήγησης και τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia Mailman και της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Fu Foundation έχουν αναπτύξει πολύ ακριβείς αλγόριθμους για την ανίχνευση της ήπιας νοητικής διαταραχής (MCI) και των πρώιμων φάσεων άνοιας σε ηλικιωμένους οδηγούς. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται μάλιστα ήδη στο περιοδικό Geriatrics.

Τα δεδομένα οδήγησης συλλέγονται μέσω αισθητήρων και καταγραφέων σε πραγματικό χρόνο και σύμφωνα με τις καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια υποβάλλονται σε αναλυτική επεξεργασία.

Οι ερευνητές δημιούργησαν 29 μεταβλητές χρησιμοποιώντας τα δεδομένα οδήγησης που καταγράφηκαν από συσκευές εντός των οχημάτων 2.977 στο πλαίσιο της έρευνας Longitudinal Research on Aging Drivers (LongROAD), που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό AAA Foundation for Traffic Safety.

Οι συμμετέχοντες ήταν ενεργοί οδηγοί ηλικίας 65-79 ετών και δεν είχαν σημαντική γνωστική εξασθένηση και εκφυλιστικές ιατρικές καταστάσεις. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη αφορούσαν μια μεγάλη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2019.

Άνοια και οδήγηση

«Με βάση μεταβλητές που προέρχονται από πραγματικά δεδομένα οδήγησης και βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως ηλικία, φύλο, φυλή / εθνικότητα και εκπαίδευση, μπορούμε να προβλέψουμε την ήπια νοητική διαταραχή και την άνοια με ακρίβεια 88%», δήλωσε ο Σάρον Ντι, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών στην Columbia Engineering.

Μεταξύ των 2.977 συμμετεχόντων στην έρευνα 33 διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση και 31 με άνοια έως τον Απρίλιο του 2019. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το μοντέλο που ανέπτυξε το Κολούμπια για την διάγνωση της άνοιας είναι εξαιρετικά πιο ακριβές από τα μοντέλα που βασίζονται μόνο σε δημογραφικά χαρακτηριστικά (29%) ή μόνο αντιδράσεις κατά την οδήγηση (66%).

«Η οδήγηση είναι μια πολύπλοκη εργασία που περιλαμβάνει δυναμικές γνωστικές διαδικασίες και απαιτεί κινητικές δεξιότητες. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι συμπεριφορές οδήγησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ολοκληρωμένοι και αξιόπιστοι δείκτες για την ήπια νοητική διαταραχή (MCI) και τα πρώιμα σημάδια άνοιας» δήλωσε ο Γκόχουα Λι, βασικός συντελεστής της έρευνας και καθηγητής επιδημιολογίας και αναισθησιολογίας στο Columbia Mailman School of Public Health.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider