Τα 10 αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι Ευρωπαίοι το 2019

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι Ευρωπαίοι το 2019
Σας παρουσιάζουμε τα μοντέλα αυτά που τερμάτισαν το κοντέρ των πωλήσεων στη γηραιά ήπειρο

Αρκετά από τα αγαπημένα αυτοκίνητα των Ευρωπαίων βρίσκονται και στο ελληνικό top ten των πωλήσεων, ωστόσο το best seller της Ελλάδας, το Toyota Yaris, δεν περιλαμβάνεται σε αυτή. Όπως και στην ελληνική αγορά, έτσι και στην ευρωπαϊκή τη μερίδα του λέοντος των προτιμήσεων των οδηγών κατέχει η κατηγορία B με έξι εκπροσώπους. Έπονται η C και αυτή των SUV, με δύο η κάθε μια. Ας δούμε όμως τα blue chip της ευρωπαϊκής αγοράς, ένα προς ένα, το πρώτο οκτάμηνο του 2019:

Βιδωμένο στο θρόνο του πιο πετυχημένου εμπορικά μοντέλου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, το Golf αποτελεί σημείο αναφοράς στα μικρά – μεσαία μοντέλα. Παρότι ο διάδοχός του είναι προ των πυλών, οι πωλήσεις του συνεχίζουν να βρίσκονται με μεγάλη διαφορά ψηλότερα από αυτές οποιουδήποτε άλλου μοντέλου. Συγκεκριμένα, 311.966 οδηγοί προτίμησαν το Golf. Λιγότεροι κατά 16,5% σε σχέση με το 2018 και πάλι όμως τόσοι ώστε το μοντέλο να κάνει περίπατο στην αγορά. Με την νέα του έκδοση, που περιμένουμε τέλος του 2019, το 2020 θα μας χαιρετά από ακόμα ψηλότερα.

Ακόμα ένα die hard μοντέλο, που παρά τα χρόνια του στην αγορά –η τέταρτη γενιά του παρουσιάστηκε το 2012- συνεχίζει να εξάπτει τους αγοραστές. Έκανε αίσθηση με την σχεδίασή του, που περνά σχεδόν αυτούσια στην πέμπτη γενιά του. Αυτή ήδη παρουσιάστηκε και άμεσα ξεκινούν οι πωλήσεις της. Παρά λοιπόν την αναμονή του νέου μοντέλου, 248.683 Ευρωπαίοι οδηγοί επέλεξαν το νέο Clio το οκτάμηνο του 2019, με τις πωλήσεις του να χάνουν μόλις 6,1% σε σχέση με αυτές του αντίστοιχου διαστήματος το 2018.

Νεότατος ο εκπρόσωπος της VW στην κατηγορία B, αποτελεί την έκτη γενιά του μοντέλου και παρουσιάστηκε εντός του 2018. Παραδοσιακά αποτελεί το δεύτερο best seller της VW, πλέον όμως πιέζεται από τα SUV της γκάμας, τα T-Cross και T-Roc. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύει η πτωτική τάση των πωλήσεών του το 2019, κατά 13,4%. Από την άλλη πλευρά, η τρίτη θέση και οι 194.505 ταξινομήσεις μόνο χαμόγελα μπορούν να φέρνουν στα πρόσωπα των ιθυνόντων της VW.

To μικρό – μεσαίο SUV που αποκαθήλωσε το Qashqai από το θρόνο του, έχει καταφέρει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του ευρωπαϊκού κοινού χάρη στον πολύπλευρο χαρακτήρα του: μεγάλοι χώροι, πλειάδα κινητήρων και εκδόσεων, ποιότητα και λογικό κόστος, έχρισαν νέο βασιλέα στην κατηγορία. Το Tiguan είναι το τρίτο μοντέλο της VW στη λίστα των πιο δημοφιλών μοντέλων στην Ευρώπη, με 179.440 ταξινομήσεις. Η τάση του ωστόσο δεν είναι θετική, καθώς έχασε ένα ποσοστό 9.5% από τις περσινές του πωλήσεις, το ίδιο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Πολύ δύσκολα ένα μοντέλο χαμηλού κόστους βρίσκει το δρόμο για την εμπορική επιτυχία, ωστόσο η Dacia –η Renault δηλαδή- ξέρει πολύ καλά τα δεδομένα της γηραιάς ηπείρου και πρόσφερε στο κοινό ακριβώς αυτό που ζητούσε. Παρότι το Sandero δεύτερης γενιάς –με κάποια facelift και νέους κινητήρες- είναι σχεδίαση του 2012, έπεισε με τον value for money χαρακτήρα του 166.569 Ευρωπαίους οδηγούς να το αγοράσουν. Μάλιστα, το 2019, κέρδισε και ένα 5% πωλήσεων σε σχέση με το 2018.

Τα ιδιαίτερα αγαπητό μικρό Citroen χρωστά πολλά στην αισθητική του και στην crossover εμφάνισή του, χωρίς να ξεχνάμε τους οικονομικούς κινητήρες και τους μεγάλους χώρους. Έτσι  συγκίνησε 165.051 αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα ήταν και κατά 1.5% περισσότεροι σε σχέση με το 2018. Παρότι η τρίτη γενιά C3 δεν είναι νεότατης κοπής, παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση του ευρωπαϊκού κοινού.

Το δεύτερο Ford στο top ten των ευρωπαϊκών πωλήσεων, έχει πληθώρα εκδόσεων. Κυριολεκτικά εκατοντάδες συνδυασμοί μπορούν να γίνουν με τους σύγχρονους κινητήρες, τα τρίθυρα ή πεντάθυρα αμαξώματα και τα πολλά επίπεδα εξοπλισμού. Υπάρχει και crossover έκδοση Active, ενώ σύντομα αναμένονται και υβριδικά μηχανικά σύνολα με βάση τον Ecoboost κινητήρα του λίτρου. Το προτίμησαν 163.123 οδηγοί, ωστόσο οι ταξινομήσεις του είχαν μια κάμψη 18,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2018.

Αειθαλές το μικρό Peugeot συνεχίζει να αποτελεί λίρα σε επίπεδο πωλήσεων, παρότι όλοι πλέον γνωρίζουν, από τις αρχές του 2019, ότι το νέο μοντέλο είναι ante portas. Ελάχιστη η κάμψη των πωλήσεών του σε σχέση με το 2018, μόλις 2,1%, προδίδει πόσο αγαπήθηκε από το ευρωπαϊκό κοινό. Συνολικά 162.201 Ευρωπαίοι οδηγοί υπέκυψαν στα θέλγητρά του το οκτάμηνο του 2019. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου, αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία χάρη στην αισθητική της αλλά και σε μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση μπαταρίας.

Η τέταρτη γενιά του δημοφιλούς μικρού - μεσαίου μοντέλου της Ford παρουσιάστηκε πέρυσι και αμέσως κέρδισε 6,4% σε πωλήσεις. Το προτίμησαν 161.452 ευρωπαίοι οδηγοί, ελάχιστα λιγότεροι από αυτούς που επέλεξαν Peugeot 208. Ίσως λοιπόν το Focus κερδίσει μια θέση σύντομα, τουλάχιστον ώσπου να ξεκινήσουν μαζικά οι πωλήσεις της νέας γενιάς του γαλλικού μικρού, το Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, το 2019, η γκάμα του Focus εμπλουτίστηκε με την crossover έκδοση Active, που σίγουρα θα βοηθήσει τις πωλήσεις.

Ο κυρίαρχος στα SUV πριν μερικά χρόνια, έχει πλέον να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Φέτος δεν είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά SUV στην Ευρώπη, όπως θα δούμε στις ανώτερες θέσεις της κατάταξης. Αυτό και μόνο είναι είδηση. Έχει απολέσει ένα 17,10% του περσινού του μεριδίου πωλήσεων, στο αντίστοιχο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Ωστόσο, αν σκεφτούμε τα χρόνια που έχει στην πλάτη του η δεύτερη γενιά του μοντέλου, (παρουσιάστηκε το 2013 και είχε facelift και νέους κινητήρες πέρυσι) το ότι βρίσκεται στη δεκάδα με 160.888 ταξινομήσεις, είναι επίτευγμα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά

22:17

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ έκανε τη σωστή επιλογή με την αύξηση επιτοκίων»

21:56

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:42

Κέρδη 2% για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

21:27

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά της ΝΔ από Τσίπρα - «Ξεφουσκώνει» το κόμμα Καρυστιανού

21:16

Ζελένσκι: «Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα»

21:00

Bloomberg: Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη θεωρούν αναπόφευκτα τα τέλη στο Ορμούζ

20:56

Η Dimand φέρνει το πρώτο ξενοδοχείο Hilton στη Θεσσαλονίκη

20:46

Παράνομη την απεργία στο λιμάνι της Ραφήνας: Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τα σωματεία - Ακυρώσεις δρομολογίων

20:26

Περίπου 13.800 ογκολογικοί ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από μη αποζημιούμενους βιοδείκτες

20:15

Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ σε 72 δόσεις - Χρήσιμος οδηγός

20:05

Αντιπυρική περίοδος: 245 Ευρωπαίοι Πυροσβέστες φέτος στην Ελλάδα

19:54

Το σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης

19:36

Αποπνικτική ζέστη πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ - Θερμοκρασίες έως 46°C

19:25

Ξενοδόχοι Σαντορίνης: Διαμαρτυρία κατά Trivago για παραπλανητικό βίντεο

19:14

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600, ενδοσυνεδριακό ρεκόρ ο DAX

19:04

ΕΦΚΑ: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από 7 έως και 13 Ιουλίου

18:37

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 85 τραυματίες από τη μαζική επίθεση στο Κίεβο

18:35

Φάις Συμμετοχών: Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή και ΑΜΚ έως 3,54 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης

18:21

Οπαδική βία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και εμπρησμούς

18:17

Attica Πολυκαταστήματα: Υποχώρησε στο 70,08% το ποσοστό της Ideal Holdings

18:00

Σε νέα υψηλά 17 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Πολυκατοικίες: Έρχονται ουσιαστικές αλλαγές σε κοινόχρηστα και αποφάσεις συνιδιοκτητών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider