Τα 10 αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι Ευρωπαίοι το 2019

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι Ευρωπαίοι το 2019
Σας παρουσιάζουμε τα μοντέλα αυτά που τερμάτισαν το κοντέρ των πωλήσεων στη γηραιά ήπειρο

Αρκετά από τα αγαπημένα αυτοκίνητα των Ευρωπαίων βρίσκονται και στο ελληνικό top ten των πωλήσεων, ωστόσο το best seller της Ελλάδας, το Toyota Yaris, δεν περιλαμβάνεται σε αυτή. Όπως και στην ελληνική αγορά, έτσι και στην ευρωπαϊκή τη μερίδα του λέοντος των προτιμήσεων των οδηγών κατέχει η κατηγορία B με έξι εκπροσώπους. Έπονται η C και αυτή των SUV, με δύο η κάθε μια. Ας δούμε όμως τα blue chip της ευρωπαϊκής αγοράς, ένα προς ένα, το πρώτο οκτάμηνο του 2019:

Βιδωμένο στο θρόνο του πιο πετυχημένου εμπορικά μοντέλου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, το Golf αποτελεί σημείο αναφοράς στα μικρά – μεσαία μοντέλα. Παρότι ο διάδοχός του είναι προ των πυλών, οι πωλήσεις του συνεχίζουν να βρίσκονται με μεγάλη διαφορά ψηλότερα από αυτές οποιουδήποτε άλλου μοντέλου. Συγκεκριμένα, 311.966 οδηγοί προτίμησαν το Golf. Λιγότεροι κατά 16,5% σε σχέση με το 2018 και πάλι όμως τόσοι ώστε το μοντέλο να κάνει περίπατο στην αγορά. Με την νέα του έκδοση, που περιμένουμε τέλος του 2019, το 2020 θα μας χαιρετά από ακόμα ψηλότερα.

Ακόμα ένα die hard μοντέλο, που παρά τα χρόνια του στην αγορά –η τέταρτη γενιά του παρουσιάστηκε το 2012- συνεχίζει να εξάπτει τους αγοραστές. Έκανε αίσθηση με την σχεδίασή του, που περνά σχεδόν αυτούσια στην πέμπτη γενιά του. Αυτή ήδη παρουσιάστηκε και άμεσα ξεκινούν οι πωλήσεις της. Παρά λοιπόν την αναμονή του νέου μοντέλου, 248.683 Ευρωπαίοι οδηγοί επέλεξαν το νέο Clio το οκτάμηνο του 2019, με τις πωλήσεις του να χάνουν μόλις 6,1% σε σχέση με αυτές του αντίστοιχου διαστήματος το 2018.

Νεότατος ο εκπρόσωπος της VW στην κατηγορία B, αποτελεί την έκτη γενιά του μοντέλου και παρουσιάστηκε εντός του 2018. Παραδοσιακά αποτελεί το δεύτερο best seller της VW, πλέον όμως πιέζεται από τα SUV της γκάμας, τα T-Cross και T-Roc. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύει η πτωτική τάση των πωλήσεών του το 2019, κατά 13,4%. Από την άλλη πλευρά, η τρίτη θέση και οι 194.505 ταξινομήσεις μόνο χαμόγελα μπορούν να φέρνουν στα πρόσωπα των ιθυνόντων της VW.

To μικρό – μεσαίο SUV που αποκαθήλωσε το Qashqai από το θρόνο του, έχει καταφέρει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του ευρωπαϊκού κοινού χάρη στον πολύπλευρο χαρακτήρα του: μεγάλοι χώροι, πλειάδα κινητήρων και εκδόσεων, ποιότητα και λογικό κόστος, έχρισαν νέο βασιλέα στην κατηγορία. Το Tiguan είναι το τρίτο μοντέλο της VW στη λίστα των πιο δημοφιλών μοντέλων στην Ευρώπη, με 179.440 ταξινομήσεις. Η τάση του ωστόσο δεν είναι θετική, καθώς έχασε ένα ποσοστό 9.5% από τις περσινές του πωλήσεις, το ίδιο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Πολύ δύσκολα ένα μοντέλο χαμηλού κόστους βρίσκει το δρόμο για την εμπορική επιτυχία, ωστόσο η Dacia –η Renault δηλαδή- ξέρει πολύ καλά τα δεδομένα της γηραιάς ηπείρου και πρόσφερε στο κοινό ακριβώς αυτό που ζητούσε. Παρότι το Sandero δεύτερης γενιάς –με κάποια facelift και νέους κινητήρες- είναι σχεδίαση του 2012, έπεισε με τον value for money χαρακτήρα του 166.569 Ευρωπαίους οδηγούς να το αγοράσουν. Μάλιστα, το 2019, κέρδισε και ένα 5% πωλήσεων σε σχέση με το 2018.

Τα ιδιαίτερα αγαπητό μικρό Citroen χρωστά πολλά στην αισθητική του και στην crossover εμφάνισή του, χωρίς να ξεχνάμε τους οικονομικούς κινητήρες και τους μεγάλους χώρους. Έτσι  συγκίνησε 165.051 αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα ήταν και κατά 1.5% περισσότεροι σε σχέση με το 2018. Παρότι η τρίτη γενιά C3 δεν είναι νεότατης κοπής, παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση του ευρωπαϊκού κοινού.

Το δεύτερο Ford στο top ten των ευρωπαϊκών πωλήσεων, έχει πληθώρα εκδόσεων. Κυριολεκτικά εκατοντάδες συνδυασμοί μπορούν να γίνουν με τους σύγχρονους κινητήρες, τα τρίθυρα ή πεντάθυρα αμαξώματα και τα πολλά επίπεδα εξοπλισμού. Υπάρχει και crossover έκδοση Active, ενώ σύντομα αναμένονται και υβριδικά μηχανικά σύνολα με βάση τον Ecoboost κινητήρα του λίτρου. Το προτίμησαν 163.123 οδηγοί, ωστόσο οι ταξινομήσεις του είχαν μια κάμψη 18,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2018.

Αειθαλές το μικρό Peugeot συνεχίζει να αποτελεί λίρα σε επίπεδο πωλήσεων, παρότι όλοι πλέον γνωρίζουν, από τις αρχές του 2019, ότι το νέο μοντέλο είναι ante portas. Ελάχιστη η κάμψη των πωλήσεών του σε σχέση με το 2018, μόλις 2,1%, προδίδει πόσο αγαπήθηκε από το ευρωπαϊκό κοινό. Συνολικά 162.201 Ευρωπαίοι οδηγοί υπέκυψαν στα θέλγητρά του το οκτάμηνο του 2019. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου, αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία χάρη στην αισθητική της αλλά και σε μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση μπαταρίας.

Η τέταρτη γενιά του δημοφιλούς μικρού - μεσαίου μοντέλου της Ford παρουσιάστηκε πέρυσι και αμέσως κέρδισε 6,4% σε πωλήσεις. Το προτίμησαν 161.452 ευρωπαίοι οδηγοί, ελάχιστα λιγότεροι από αυτούς που επέλεξαν Peugeot 208. Ίσως λοιπόν το Focus κερδίσει μια θέση σύντομα, τουλάχιστον ώσπου να ξεκινήσουν μαζικά οι πωλήσεις της νέας γενιάς του γαλλικού μικρού, το Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, το 2019, η γκάμα του Focus εμπλουτίστηκε με την crossover έκδοση Active, που σίγουρα θα βοηθήσει τις πωλήσεις.

Ο κυρίαρχος στα SUV πριν μερικά χρόνια, έχει πλέον να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Φέτος δεν είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά SUV στην Ευρώπη, όπως θα δούμε στις ανώτερες θέσεις της κατάταξης. Αυτό και μόνο είναι είδηση. Έχει απολέσει ένα 17,10% του περσινού του μεριδίου πωλήσεων, στο αντίστοιχο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Ωστόσο, αν σκεφτούμε τα χρόνια που έχει στην πλάτη του η δεύτερη γενιά του μοντέλου, (παρουσιάστηκε το 2013 και είχε facelift και νέους κινητήρες πέρυσι) το ότι βρίσκεται στη δεκάδα με 160.888 ταξινομήσεις, είναι επίτευγμα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:17

Σε δοκιμαστική λειτουργία το πρώτο υβριδικό έργο της MORE εκτός Ελλάδας

12:11

Κοντογεώργης: Οι απόψεις του κ. Σαμαρά κοιτάζουν στο παρελθόν, η κυβέρνηση εργάζεται για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον

12:05

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout: Τέλος στο ατέλειωτο ψάξιμο για πάρκινγκ

12:02

ESM: Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, σημαντικές οι ευπάθειες ειδικά στο «δυσμενές σενάριο» - Σε πλεονεκτικότερη θέση η Ελλάδα

11:58

Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

11:53

Η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου στον Ειρηνικό και προκάλεσε αντιδράσεις

11:47

Η Data4 ενισχύει την ομάδα διοίκησης για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής της ανάπτυξης

11:44

Λάιεν: Η επείγουσα ανάγκη αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

11:41

Γερμανία: Περιστατικό με πυροβολισμούς στο Όφενμπουργκ - Δύο άνθρωποι νεκροί

11:39

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη δωρεά οργάνων στη χώρα μας

11:38

Παπασταύρου: «Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό»

11:36

Δίκη για Τέμπη: Διορίστηκαν οι συνήγοροι για τον κατηγορούμενο - Για αύριο διέκοψε το δικαστήριο

11:31

Eurobank Factors: Ηγέτης στην ελληνική αγορά factoring για 18η συνεχή χρονιά

11:30

Γκουτέρες: Το AI αναπτύσσεται γρηγορότερα από τους κανόνες που μπορούν να το προφθάσουν

11:28

Παπαθανάσης: 140 εκατ. για νέες δράσεις επιχειρηματικότητας στις Ηπειρωτικές Περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

11:20

Ολοκληρώθηκε η διάσπαση του κλάδου logistics της Prodea με εισφορά στη θυγατρική «Θριασεύς»

11:06

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές - «Άλμα» 10% της EasyJet

10:56

Το Halcyon Equity Partners επενδύει στην ελληνική εταιρεία premium παγωτού Kayak ΑΕ

10:40

Το Στεγαστικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιδόματα - Τι προτείνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

10:24

Θερινές Εκπτώσεις: Η αγορά του Πειραιά υποδέχεται το καταναλωτικό κοινό με ευκαιρίες και αισιοδοξία

10:20

Στο κυνήγι για νέα υψηλά το Χρηματιστήριο

10:20

Η CVC συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ για το CVC Catalyst

10:18

Η Novartis αποκτά την βρετανική Myricx Bio έναντι έως 1,5 δισ. δολ.

10:17

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πελατών του για την αποφυγή εξαπάτησης

10:07

Νότια Ευρώπη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Γαλλία - Βελτιωμένη η κατάσταση σε Ισπανία, Πορτογαλία

10:04

ΕasyJet: «Άλμα» 10% της μετοχής μετά το deal εξαγοράς 7,3 δισ. δολ. από την Castlelake

09:53

Η Σύρος ξεχωρίζει διεθνώς για τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της

09:47

Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Η βόρεια πύλη της ελληνικής γαλάζιας οικονομίας

09:46

ΔΑΑ: Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2025 η επιβατική κίνηση στο 6μηνο, παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

09:39

Η Thales εξαγοράζει την Exail Technologies σε συμφωνία 3,9 δισ. ευρώ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider