Γιορτινός «μποναμάς»: Ποιοι θα μοιραστούν το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιορτινός «μποναμάς»: Ποιοι θα μοιραστούν το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Το «στοίχημα» είναι να τονωθεί η αγορά τον Δεκέμβριο, μέσω μεγάλων πακέτων εκταμιεύσεων.

Με ένα κονδύλι που θα ξεπερνά το 1,5 με 2 δισ. ευρώ θα πριμοδοτηθούν οι φετινές γιορτές, προκειμένου να πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά και να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες της ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει την ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο επιδημιολογικά και πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να μπουν στο «επίπεδο 4» με τοπικά lockdown.

Το «στοίχημα» είναι να τονωθεί η αγορά τον Δεκέμβριο, μέσω μεγάλων πακέτων εκταμιεύσεων που θα δράσουν συνδυαστικά με το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν -και φέτος- νωρίτερα, λόγω των εορτών.

Για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση δρομολογεί:

  • Την καταβολή του νέου επιδόματος θέρμανσης, με νέες προϋποθέσεις και ορίζοντα εκταμίευσης τις 5-6 τελευταίες εβδομάδες του έτους.
  • Την πληρωμή της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και με την ιδιαιτερότητα
    ότι ένα κομμάτι των δανείων δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα χαρίζεται στους δικαιούχους.
  • Την χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και τα οποία αφορούν
    την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά όπου ισχύει ο νόμος Βρούτση.
  • Την επιστροφή των αναδρομικών 11μήνου στους κληρονόμους. Οι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους τον Νοέμβριο, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές που αναμένεται να φτάσουν στα 170 εκατ. ευρώ συνολικά.
  • Την χορήγηση της επιδότησης των στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα». Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν μαζεμένες οι επιδοτήσεις τριών μηνών, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε 150.000 δικαιούχους.

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα πληρωθεί από την κυβέρνηση το σκέλος του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαγόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η πολιτεία θα αναλάβει το κόστος για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν οι εργαζόμενοι, ενώ τα χρήματα θα καταβληθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους

Έκτακτο επίδομα, τύπου Δώρου Χριστουγέννων, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους που δεν θα λάβουν τα αναδρομικά του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου, όσοι «έχασαν» το ΕΚΑΣ και γενικότερα όσοι είχαν μεικτή σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, αλλά μπορεί να λάβουν τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στους δικαιούχους τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να στηριχθούν οικονομικά και να τονώσουν την κατανάλωση που λόγω πανδημίας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα και θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα εξελιχθεί το μέτωπο της πανδημίας, αλλά και από το πως θα αντιδράσουν όσοι συνταξιούχοι δεν λάβουν τα αναδρομικά την επόμενη εβδομάδα

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κύμα δυσαρέσκειας από όσους θα μείνουν εκτός επιστροφών, είναι πιθανό να προκριθεί η λύση του έκτακτου επιδόματος, όχι «τύπου» 13ης σύνταξης, αλλά όπως το κοινωνικό μέρισμα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider