Άμεση λύση για το παρεμπόριο

Ζακ Λεβής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεση λύση για το παρεμπόριο
Ένα από τα βασικά προβλήματα της Αθήνας που οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι εκείνο του παρεμπορίου.

Μιλάμε για ένα ζήτημα με πολλαπλές προεκτάσεις και συνέπειες, οι οποίες αφορούν τόσο την ασφάλεια των πολιτών, όσο και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων καταστηματαρχών, που ούτως ή άλλως λόγω των οικονομικών περιστάσεων πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους. Οι καταστηματάρχες πλήττονται σημαντικά από την κατάσταση, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, την ώρα που έξω από την πόρτα της επιχείρησής τους κάποιοι πουλάνε αντίστοιχα προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης και ασφάλειας, εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, χωρίς φυσικά να αποδίδουν φόρο. Το φαινόμενο δυστυχώς αντί να περιορίζεται σε έκταση, μέρα με τη μέρα γίνεται πιο έντονο και επικίνδυνο.

Εστίες παρανομίας στο κέντρο της Αθήνα

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε μια από τις βασικές εστίες του προβλήματος. Εντός και εκτός της ΑΣΟΕΕ (το άσυλο του πανεπιστημίου διευκολύνει τους παραβάτες), το παρεμπόριο είναι πλέον κάτι το δεδομένο και αποτελεί καθημερινότητα, θα λέγαμε μια στρεβλή κανονικότητα. Παράνομα τσιγάρα, ταινίες και μουσική, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και ηλεκτρονικά είδη αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας, χωρίς κανένα παραστατικό φυσικά και χωρίς καμία εγγύηση για τη γνησιότητα και την ασφάλειά τους. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να περπατήσει κανείς στην οδό Πατησίων στο σημείο αυτό, καθώς οι παράνομοι πάγκοι καταλαμβάνουν όλο τον χώρο του πεζοδρομίου, υποχρεώνοντας τους περαστικούς να βγουν στην κεντρική λεωφόρο, με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά από τα διερχόμενα οχήματα. Πέρα από το καθαρά οικονομικό-φορολογικό ζήτημα, το βασικότερο είναι πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή, αν δεν γίνει άμεσα κάτι.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην οδό Ζήνωνος, όπου εκτός των άλλων πραγματοποιείται ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και με το φως της ημέρας. Το παρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, με τα ΙΧ και τα λεωφορεία απλά να περιμένουν υπομονετικά να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές αυτές για να περάσουν… Η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει από κάθε όριο. Παράλληλα, παρόμοια φαινόμενα παρεμπορίου παρατηρούνται σε πολλούς ακόμη δρόμους της Αθήνας.

Συνοπτικά, η ζημιά που προκαλεί το παρεμπόριο είναι πολλαπλή:

  • Δεν καταβάλλονται φόροι και εισφορές
  • Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις νόμιμες επιχειρήσεις
  • Υποθάλπει την διακίνηση ναρκωτικών και κλοπιμαίων
  • Προκαλεί κυκλοφοριακά προβλήματα
  • Αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων
  • Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια και τη γνησιότητα των προϊόντων

Επιτακτική η λύση, άμεσα

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Η Αθήνα δεν είναι υποχρεωμένη, ούτε και πρέπει να ανέχεται αυτές τις παρανομίες, που μόνο κακό της προκαλούν. Η δημοτική αρχή αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται αποτελεσματικά με το πρόβλημα, απλά επιτρέπει μέρα με τη μέρα αυτό να γιγαντώνεται. Όμως δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο απλά να κάνουμε τα «στραβά μάτια». Η δημοτική αστυνομία και η ΕΛΑΣ πρέπει να συνεργαστούν για να δοθεί ένα τέλος άμεσα. Δεν είναι κάτι που απαιτεί χρηματικά κονδύλια και υποδομές για να υπάρχουν δικαιολογίες. Είναι απλά θέμα βούλησης, η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί σε μία μέρα εφόσον υπάρξει βούληση. Η ιδέα, για να γίνει πράξη, πρέπει να υιοθετηθεί και από αυτούς που θα την υλοποιήσουν, αλλά και από τους κατοίκους, που θα την υποστηρίξουν και θα την προστατέψουν. Μακάρι αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα πριν κάποιος συμπολίτης μας βιώσει κάτι πραγματικά κακό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider