Εκεί στο Νότιο Αιγαίο...

Θάνος Τριανταφύλλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκεί στο Νότιο Αιγαίο...

Στην Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχουν αναδειχθεί μέσα στο χρόνο δύο νοοτροπίες. Η μία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη σταθερή εμμονή στο συνηθισμένο και είναι η νοοτροπία του «πέσε πίτα να σε φάω». Η άλλη έχει στο επίκεντρο την επιμονή στο εξελισσόμενο και είναι η στρατηγική του «φτιάχνω την πίτα για να φάμε όλοι».

H ίδια η ζωή δείχνει το αποτέλεσμα της καθεμιάς.

Όπου οι τοπικοί άρχοντες ακολουθούν την πεπατημένη, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Στασιμότητα, ανυπαρξία έργου, πολλά μεγάλα λόγια για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Πίσω από τις διεκδικητικές κορώνες κρύβεται μια νοοτροπία διαχείρισης της μιζέριας και μάλιστα με πελατειακούς όρους. Τα παραδείγματα πολλά και δεν χρειάζεται να αναφερθούν, καθώς όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε σχετικές περιπτώσεις. Το σημαντικό άλλωστε είναι να εστιάσουμε εκεί που γίνεται η διαφορά.

Η Αυτοδιοίκηση και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που έχει και το πιο κομβικό ρόλο για την τοπική ανάπτυξη πρέπει να μάθει να βλέπει διαφορετικά τον κόσμο. Το ν' ακολουθεί κανείς την πεπατημένη δεν τον πάει μακριά. Το «έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ' αφήνουμε» σημαίνει περιθωριοποίηση μέσα σ' έναν κόσμο που αλλάζει αδιάκοπα. Το να μένει «άφθαρτος» μέσα στην γυάλα της έλλειψης αρμοδιοτήτων, δεν αφήνει κανένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Προαπαιτούμενο ανάπτυξης είναι να βρίσκεις λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τα παραδείγματα είναι μέσα στη γειτονιά μας και ένα από αυτά είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είναι η πρώτη Περιφέρεια που προχώρησε στην παροχή οικονομικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν στα ιατρεία των μικρών νησιών των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, καλύπτοντας έτσι 60 θέσεις. Παρέκαμψε επίσης τις τυπικές αρμοδιότητες και εφάρμοσε πρόγραμμα συντήρησης των σχολείων των νησιών και λειτουργώντας πάλι «μονομερώς» δημιούργησε πρόγραμμα συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων και πέτυχε να ενταχθούν δεκάδες γήπεδα μικρών νησιών, τα οποία αποκτούν χλοοτάπητες και ηλεκτροφωτισμό.

Αν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε «κρυφτεί» πίσω από τις αρμοδιότητες τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Όπως επίσης αν έβγαζε κορώνες για την έλλειψη της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είχε αξιοποιήσει προγράμματα του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας όλα τα σχολεία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα Νοσοκομεία τις δομές υγείας αλλά και την προμήθεια ασθενοφόρων, Πυροσβεστικών Οχημάτων, περιπολικών και λοιπού εξοπλισμού της ΕΛΑΣ στα νησιά.

Είναι η απόδειξη στην πράξη πως η νοοτροπία είναι αυτή που μετράει και πως όταν υπάρχει η βούληση βρίσκονται και οι λύσεις. Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γεγονός που θα της επιτρέψει πλέον να έχει πρόσβαση και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψει ανάγκες και να κάνει έργο.

Η αναφορά αυτή γίνεται όχι για να πούμε μπράβο στον Χατζημάρκο. Αυτό άλλωστε θα το κρίνουν οι νησιώτες. Γίνεται μόνο και μόνο για να καταδείξουμε πως η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από παλαιοκομματικά τερτίπια και από διαχειριστές της πολιτικής και των προβλημάτων.

Έχει ανάγκη από εκείνους που θα εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης και επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Εχει ανάγκη από μια νέα νοοτροπία και από ικανούς μάνατζερ - κι ας ξενίζει ο όρος - που θα ξέρουν να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider