Μεικτά πρόσημα για τους δείκτες στα χρηματιστήρια τη Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα για τους δείκτες στα χρηματιστήρια τη Ευρώπης

Με μεικτά πρόσημα οι κορυφαίοι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, μετά από μια συνεδρίαση με πάρα πολλά ups and downs και αρκετή «νευρικότητα» στην Wall Street την προηγούμενη ημέρα, που δείχνει πως σταδιακά εξαντλείται ο «αέρας» του ράλι του Φεβρουαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, σημειώνει οριακή πτώση 0,08% ή 0,31 μονάδες, στις 411,26 μονάδες.

Ο DAX της Φρανκφούρτης χάνει 0,51% ή 71,41 μονάδες, στις 13.973 μονάδες.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC 40 κερδίζει 0,15% ή 8,35 μονάδες, στις 5.678 μονάδες.

Ο Αγγλικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,12% ή 7,64 μονάδων, στις 6.536 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση της τάξης 0,52% ή 40,60 μονάδες, στις 7.997 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,25% ή 58,74, στις 23.248 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η χθεσινή δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η έκθεση, για το α' τρίμηνο του 2021, προβλέπει πως, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 0,8% συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα διανύσει δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ύφεσης. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί πτωτικά στα περισσότερα κράτη - μέλη με τη μεγαλύτερη απώλεια οικονομικής παραγωγής να αναμένεται στην Πορτογαλία (-2,1%), την Ιρλανδία (-1,6%) και την Αυστρία (-1,4%).

Ακόμα, συρρίκνωση-ρεκόρ σημείωσε η Βρετανική οικονομία.

Η οικονομία της Γηραιάς Αλβιώνας, συρρικνώθηκε κατά 9,9% μέσα στο 2020, που είναι και η μεγαλύτερη μεταβολή που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Το πλήγμα της πανδημίας για την Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρό, καθώς έχει καταγράψει ως τώρα περί τους 4 εκατομμύρια θανάτους ασθενών από κορονοϊό που την οδήγησαν σε εξαιρετικά πολύμηνο lockdown και σε «κλείσιμο» ολόκληρων τομέων της οικονομίας της.

Η Ευρώπη, συνολικά, εξακολουθεί να μην βλέπει φως στο τούνελ των εμβολιασμών, αφού οι καθυστερήσεις στην πλειοψηφία των χωρών παραμένουν, καθώς και οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της επισφάλειας και του κινδύνου.

Επιχειρήσεις

Πτώση στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2020 ανακοίνωσε η ολλανδική τράπεζα ING. Ωστόσο, είναι μικρότερη από την πτώση η οποία αναμενόταν από τους αναλυτές.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 727 εκατ. ευρώ, έναντι 828 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η πρόβλεψη από δύο οικονομικούς αναλυτές του FactSect, ήταν για 456.2 εκατ. ευρώ.

Επωφελημένη εμφανίζεται η εταιρεία καλλυντικών L’Oreal, από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας κατά το δεύτερο μισό του 2020, καθώς το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής οδήγησε σε αύξηση τις πωλήσεις των προϊόντων της. Στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 7,88 δισ. ευρώ, ενώ η αναγκαστική ανάπτυξη των συστημάτων ψηφιακής πώλησης την οδήγησαν σε μια αύξηση της τάξης 62% στα online κέρδη συνολικά, για το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider