Βρετανία: Ύφεση 9,9% το 2020, η μεγαλύτερη από το 1709!

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ύφεση 9,9% το 2020, η μεγαλύτερη από το 1709!

Η βρετανική οικονομία εμφάνισε ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο, αποτρέποντας την άμεση προοπτικής μιας ύφεσης λόγω πανδημίας.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ρυθμός διπλάσιος συγκριτικά με την εκτίμηση των οικονομολόγων. Μόνο τον Δεκέμβριο, το προϊόν της οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,2% ανακτώντας μέρος των απωλειών του προηγούμενου μήνα, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown για 4 εβδομάδες.

Μια διπλή ύφεση (double-dip) θα ήταν αναπόφευκτη εάν είχε συρρικνωθεί η οικονομία. Με τη χώρα να έχει επαναφέρει τώρα ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει μεγάλη πτώση της οικονομικής παραγωγής το τρέχον τρίμηνο. Ελπίζει, όμως, σε μια ταχεία ανάκαμψη όσο θα διανέμονται τα εμβόλια, αν και δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι όσο η κεντρική τράπεζα.

Στο σύνολο του 2020, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 9,9%, ήτοι το περισσότερο από τον "Μέγα Χειμώνα" του 1709.\

Το πλήγμα της πανδημίας για την Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρό, καθώς έχει καταγράψει ως τώρα περί τους 4 εκατομμύρια θανάτους ασθενών από κορονοϊό που την οδήγησαν σε εξαιρετικά πολύμηνο lockdown και σε «κλείσιμο» ολόκληρων τομέων της οικονομίας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider