Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έριξε τις ευρωαγορές - Πτώση 1% στο Μιλάνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έριξε τις ευρωαγορές - Πτώση 1% στο Μιλάνο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,60%, ενώ κατά 0,69% υποχωρεί ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν, στη συνεδρίαση της Τρίτης, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαγράφοντας τα πρότερα κέρδη, στη σκιά της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, εξέλιξη που εντείνει την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,70%, ενώ με απώλειες 1% τερμάτισε ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB. Πτώση 2% κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες, UBI Banca και Banco BPM.

Απώλειες 0,55% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης DAX, ενώ κατά 0,50% υποχώρησε και ο γαλλικός CAC 40. Πτώση 0,90% καταγράφει στο Λονδίνο ο FTSE 100.

O Κόντε ανακοίνωσε την παραίτησή του, νωρίτερα την Τρίτη, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές τη Ρώμη.

Ο Κόντε κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Σε επίσημη ομιλία στη Γερουσία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα», τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το μέλλον τώρα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, βρίσκεται στα χέρια του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλλα, καθώς μόλις λάβει την επίσημη παραίτηση του Κόντε, είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν η Ιταλία οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider