Το δεύτερο «κύμα» πωλητών και κορονοϊού «γκρέμισε» το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δεύτερο «κύμα» πωλητών και κορονοϊού «γκρέμισε» το Χρηματιστήριο
Χάθηκε και η στήριξη των 610 μονάδων την Πέμπτη, με τους πωλητές να επικρατούν σε όλα τα μέτωπα. «Βουτιά» για τις τράπεζες με τον δείκτη να κλείνει στις 273 μονάδες και να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις 300 μονάδες.

Στο «κόκκινο» βάφτηκε το ταμπλό του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με τους πωλητές να επικρατούν σε κάθε μέτωπο σε ένα δεύτερο γύρο «επίθεσης» μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η πανδημία κλωνίζει για δεύτερη φορά τη χώρα, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τα «μηνύματα» που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά μετα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, και κάπως έτσι χάθηκε και η στήριξη των 610 μονάδων. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης «σπάζοντας» και τις 600 μονάδες, αναλόγως και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν που θα επηρεάσουν και την αγορά.

Ενδεικτικό είναι πως την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,79% στις 608 μονάδες, διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο σε όλη τη συνεδρίαση. Ο τζίρος ενισχύθηκε ελαφρώς στα 47,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στο 1,82%, και στις 1.435 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο 1,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 889 μονάδες.

Στο «μάτι» των πωλητών μπήκαν ξανά οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτης να καταγράφει «βουτιά» 3,51% στις 273 μονάδες. Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 5,58%, ενώ ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα στο 4,47%, η Alpha Bank στο 3,85% και η Eurobank στο 1,83%.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποιήσης εκτός τραπεζών, με την Viohalco στο 5,51%, τον ΟΤΕ στο 3,72%, και την Aegean στο 3,11%.

Τα δύο πιθανά μέτρα

Η κεντρική κατεύθυνση αφορά σε δύο μέτρα που έχουν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες: τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 05:00, προκειμένου να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε πλατείες κ.ο.κ. Τα μέτρα θα αφορούν, βεβαίως, στις λεγόμενες «πορτοκαλί» περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο 3, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο έλεγχος και εφαρμοστεί τοπικό lockdown, όπως στην Κοζάνη και στην Καστοριά.

Ήδη, για τις 12:30 προγραμματίζεται σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και ακόμα εξελισσόμενη.

Ομολογουμένως, η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και οι Σέρρες ή τα Ιωάννινα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Θεσσαλονίκη πέρασε στο επίπεδο 3 και θα ισχύσουν νέα μέτρα από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ τα Ιωάννινα οριακά δεν μπήκαν σε καθεστώς lockdown. H κατάσταση εκεί θα επαναξιολογηθεί σε νέα τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων το Σάββατο, με τα Ιωάννινα, αλλά και τις Σέρρες, να φλερτάρουν με το «κόκκινο» και τα ενισχυμένα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider