ΧΑ: «Μάζεψε» τις απώλειες στο τέλος ο Γενικός Δείκτης

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: «Μάζεψε» τις απώλειες στο τέλος ο Γενικός Δείκτης
Η αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές. Από αυτό το «ωστικό κύμα» δε θα μπορούσε να ξεφύγει η Λεωφόρος Αθηνών, που είδε ωστόσο τον Γενικό Δείκτη να περιορίζει στο τέλος τις απώλειές του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές και άλμα των τιμών του πετρελαίου. Από αυτό το «ωστικό κύμα» δε θα μπορούσε να ξεφύγει η Λεωφόρος Αθηνών, που είδε τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και άνω του 2%.

Μερίδα επενδυτών, που πιθανώς εδώ και καιρό περίμενε μια διόρθωση για να τοποθετηθεί, βρήκε σήμερα αυτή την ευκαιρία με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν αισθητά στο κλείσιμο.

Αναλυτές από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού σχολιάζουν ότι, προς το παρόν, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το πλήρες εύρος των συνεπειών των τελευταίων εξελίξεων.

Τα σενάρια ποικίλουν, από τον περιορισμό της σύγκρουσης σε διμερές επίπεδο και την ταχεία αποκλιμάκωση, έως ένα ντόμινο εμπλοκής και άλλων χωρών που θα προκαλέσει σοβαρότερες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Για τον Γενικό Δείκτη, που έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 1.811,30 μονάδες, η συνεδρίαση έκλεισε τελικά με απώλειες 1,06% στις 1.835,40 μονάδες και με αισθητά αυξημένο τζίρο 283,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 50,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο σύνολο του ταμπλό 18 μετοχές ολοκλήρωσαν με κέρδη, 92 υποχώρησαν και 42 παρέμειναν αμετάβλητες.

Μεγαλύτερο το εύρος διακύμανσης του τραπεζικού δείκτη, που έφτασε να υποχωρεί έως και άνω του 3% (χαμηλό στις 1.783,81 μονάδες), για να ολοκληρώσει με απώλειες 1,09% στις 1.824,91 μονάδες.

Στη σύνθεση του ΔΤΡ, όπου το σύνολο των μετοχών έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Attic Bank (-3,15% στα 0,80 ευρώ) και Alpha Bank (-2,77% στα 2,71 ευρώ). Για την Τρ. Πειραιώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 1,26% στα 5,50 ευρώ, ενώ πτωτικά σε ποσοστό μικρότερο του 1% κινήθηκαν οι Eurobank (-0,48% στα 2,70 ευρώ), ΕΤΕ (-0,46% στα 10,75 ευρώ) και Optima (-0,31% στα 19,24 ευρώ).

Πέραν των τραπεζών, στο ταμπλό του FTSE Large Cap ξεχώρισε ο τίτλος της ElvalHalcor με άνοδο 2,50% στα 2,46 ευρώ, με νέο υψηλό 52 εβδομάδων και με αυξημένο όγκο 899 χιλ. τεμαχίων. Ακολούθησε η μετοχή της Helleniq Energy με άνοδο 1,55% στα 7,87 ευρώ, ενώ ενισχυμένες σε ποσοστό 0,70% ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΔΑΑ στα 16,92 και 10,14 ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (-3,38% στα 19,14 ευρώ), Ελλάκτωρ (-3,34% στα 1,33 ευρώ), Aegean (-3,13% στα 12,40 ευρώ) και Jumbo (-2,83% στα 28,20 ευρώ), καθώς και οι Τιτάν και Cenergy με απώλειες 2,10% και 2,01% αντίστοιχα.

Με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Metlen (-1,10% στα 45,04 ευρώ), ΔΕΗ (-0,86% στα 13,78 ευρώ), Coca-Cola HBC (-0,60% στα 46,02 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,40% στα 19,79%) και ΕΥΔΑΠ (-0,17% στα 5,79 ευρώ).

Παρόμοια εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μόλις τρεις τίτλους του FTSE Mid Cap να ολοκληρώνουν σε θετικό έδαφος: Ideal (+0,81% στα 6,20 ευρώ), Intralot (+0,37%) και Τrade Estates (+0,17%). Στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΟΛΠ (-3,30%), Άβαξ (-3,10%), Alumil (-2,77%), EXAE (-2,37%) και Intracom (-2,15%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider