Citi: O χρυσός «λάμπει σαν διαμάντι» και μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: O χρυσός «λάμπει σαν διαμάντι» και μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια
«Το πρόσφατο ράλι χρυσού υποβοηθήθηκε από τη γεωπολιτική ένταση και συμπίπτει με επίπεδα ρεκόρ του δείκτη μετοχών», επισημαίνει η Citi σε σημείωμα της

«Προβλέπουμε πως ο χρυσός θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους 6 με 18 μήνες», εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, που παρακολουθούν όπως όλη η αγορά τις τιμές του χρυσού να συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά ρεκόρ μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού ως καταφύγιο.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ την Δευτέρα, με το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού να διαπραγματεύεται 0,37% υψηλότερα στα 2.383 δολάρια ανά ουγγιά και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για τρέξιμο.

«Το πρόσφατο ράλι χρυσού υποβοηθήθηκε από τη γεωπολιτική ένταση και συμπίπτει με επίπεδα ρεκόρ του δείκτη μετοχών», επισημαίνει η Citi σε σημείωμά της με ημερομηνία 15 Απριλίου και αναφέρει το CNBC, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η «κατώτατη τιμή» του χρυσού κινήθηκε επίσης υψηλότερα από περίπου 1.000 δολάρια σε 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους απευθείας στο Ισραήλ - οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά πιθανά αντίποινα από το εβραϊκό κράτος, το οποίο έχει δεσμευθεί να «αξιώσει ένα τίμημα» από το Ιράν.

Τα σημαντικά αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία θα πυροδοτούσε κατά συνέπεια την ανανέωση της αγοράς χρυσού, καθώς και ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου και την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην fintech Conotoxia.

Ο χρυσός, ο οποίος διατηρεί την αξία του ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές. Οι τιμές του χρυσού έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.448,80 δολαρίων ανά ουγγιά ενδοσυνεδριακά την περασμένη Παρασκευή. Ο spot χρυσός έχει σκαρφαλώσει πάνω από 15% σε ετήσια βάση, λόγω ενός κοκτέιλ παραγόντων, όπως είναι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού συνήθως έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν μικρότερες αποδόσεις. Ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός τον Μάρτιο ώθησε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο και η προσδοκία είναι τώρα για δύο μειώσεις επιτοκίων αντί για τρεις. Παρά το γεγονός αυτό, οι αναλυτές παραμένουν ανοδικοί σχετικά με τις προοπτικές του κίτρινου μετάλλου, ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη φυσική ζήτηση καθώς και την απήχησή του ως γεωπολιτικού αντιστάθμισης.

Την Παρασκευή, η Goldman Sachs χαρακτήρισε την αγορά χρυσού ως μια «ακλόνητη ανοδική αγορά» και αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο τιμής για το κίτρινο μέταλλο από 2.300 δολάρια ανά ουγγιά σε 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λαγκάρντ αποκλείει τις εκπλήξεις για τα επιτόκια - «Σύντομα οι μειώσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider