«Με το δεξί» και τεχνο-στηρίξεις στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με το δεξί» και τεχνο-στηρίξεις στην εβδομάδα της Fed η Wall Street
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,20% μονάδες στις 38.790 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,63% στις 5.149 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,82% στις 16.103 μονάδες.

Επιστροφή στα κέρδη για την Wall Street την Δευτέρα που εκκίνησε την εβδομάδα της Fed στα «πράσινα», με τους επενδυτές να αναμένουν ένα σημαντικό συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στις κατευθύνσεις για τη νομισματική πολιτική από την συνεδρίαση της FOMC, το διήμερο που ακολουθεί (19 και 20 Μαρτίου).

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,20% μονάδες στις 38.790 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,63% στις 5.149 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,82% στις 16.103 μονάδες. Η μετοχή της Nvidia κατέγραψε άνοδο 0,70% εν όψει του συνεδρίου GTC που αναμένεται να παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά της στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κατασκευή τσιπ. Η μετοχή της Alphabet εκτινάχθηκε 4,6% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με την Google για να συμπεριλάβει το Gemini AI στα iPhone.

«Το σήμερα έφερε μια θετική εναλλαγή στην τεχνολογία», δήλωσε ο Τζέι Χάτφιλντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infracap. «Βρισκόμαστε σε αυτήν την εποχιακά αδύναμη περίοδο και οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν, επομένως εναλλάσσονται μεταξύ της πώλησης μετοχών τεχνολογίας και της αγοράς μετοχών άλλων κλάδων» εκτίμησε και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το ράλι της αγοράς να απογειωθεί ξανά τον Απρίλιο, όταν ξεκινήσει ο επόμενος γύρος ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών από επιχειρήσεις.

Η διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της FOMC από Fed, προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί με μια ανακοίνωση την Τετάρτη. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, oι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 99% ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η προσδοκία για περικοπή τον Ιούνιο έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε περίπου 55%.

«Η συνεδρίαση της Fed αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να καθορίσει την κατεύθυνση για την αγορά, ιδιαίτερα η FOMC διαμηνύσει ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά, έστω και για λίγο περισσότερο», υπογράμμισε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Κουίνσι Κρόσμπι. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ό,τι χρειάζεται για να επιτρέψει στην αγορά να κατοχυρώσει τα κέρδη και να πάρει θέση πριν τον νέο γύρο ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών από τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Εμπορεύματα

Κέρδη κατέγραψε την Καθαρά Δευτέρα το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη στις εντεινόμενες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που εκτιμάται ότι έπληξαν ένα σημαντικό κομμάτι της ικανότητας διύλισης της Μόσχας, με αποτέλεσμα ο «μαύρος χρυσός» να εκτοξεύεται κοντά σε υψηλά 5 μηνών. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,4%, στα 81,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,4%, στα 85,66 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Τόσο τα futures του Brent όσο και του WTI ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1% στα 2,7487 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου έκανε ράλι 1,2% στα 2,7593 δολάρια το γαλόνι και το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 1,731 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άλμα 4,6%.

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσε την Καθαρά Δευτέρα ο χρυσός με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις αποφάσεις της FOMC της Fed αυτή την Τετάρτη που θα συνοδεύονται από νέα στοιχεία για το μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων τους επόμενους μήνες το 2024, στην λεγόμενη και «εβδομάδα των τραπεζών» καθώς συνεδριάζουν και οι BoE, BoJ και RBA.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρυσός κέρδισε 0,1% στα 2.164,3 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στην αγορά spot ενισχύθηκε 0,2% στα 2.159,69 δολ. ανά ουγγιά. Το spot ασήμι απώλεσε 0,4% στα 25,06 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα υποχώρησε 1,8% στα 916,19 δολ. ανά ουγγιά και το παλλάδιο διολίσθησε 4,2% στα 1.031,73 δολ. ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινο 3x3» στις ευρωαγορές

Με φιέστα Πούτιν για Κριμαία η επόμενη των ρωσικών εκλογών – Κρεμλίνο: Προβλέψιμες οι επικρίσεις της Δύσης

CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider