Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με «οδηγό» τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με «οδηγό» τις τράπεζες
Ξεχώρισαν με ισχυρά κέρδη Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Άνοδος που ξεπέρασε το 1% για ΔΤΡ.

Rotation αλλά με τις τράπεζες σταθερά στο επίκεντρο καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τους ξένους και Έλληνες επενδυτές να δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το insider.gr, το βιβλίο προσφορών έκλεισε θεαματική υπερκάλυψη, καθώς η ζήτηση φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΤΧΣ μία ώρα πριν κλείσει το βιβλίο. Με απόφαση του δ.σ., του ΤΧΣ, οι διαχειριστές θα πρέπει να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά, ότι αιτήσεις αγοράς προσφερόμενων μετοχών κάτω από το ποσό των 4 ευρώ ανά μετοχή, πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψιν για την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί έχουν ξεπεράσει την υπερκάλυψη των 8 φορών που είχε σημειώσει το placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και πιθανότατα αγγίζουν επίπεδα κοντά στις 10 φορές υπερκάλυψη.

Παράλληλα, μια ακόμη θετική εξέλιξη ήρθε για τον κλάδο μετά το σήμα που έστειλε η Moody's ως προς την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας πως το υψηλό περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και των δανείων θα στηρίξει την κερδοφορία καθώς και την πιστωτική δυναμική, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση και την άποψη που είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President - Senior Credit Officer της Moody’s, μιλώντας στο insider.gr.

Μένοντας στο τραπεζικό κλάδο, αύριο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν Eurobank και Alpha αλλά και το guidance που θα θέσουν για την επόμενη διετία, με την Εθνική να ολοκληρώνει τον κύκλο για το 2023, την Τρίτη.

Ξεχωρίσαν στις σημερινές αναλύσεις αυτή της Eurobank Equities για τη ΔΕΗ και τη AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα, επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ αναμένει η Eurobank Equities, μετά και το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στο «Capital Markets Day», με τη Χρηματιστηριακή να έχει εντάξει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, αλλά να αυξάνει πλέον, την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ, από 13 προηγουμένως.

Επιπλέον νέα υψηλότερη τιμή-στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει η ΑΧΙΑ, την οποία περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή στόχο στα 24,8 ευρώ/μτχ (από 21,20 ευρώ/μτχ προηγουμένως) καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει στην αποτίμηση της και την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η μετοχή είναι πάνω 9,7% από την αρχή του έτους, σε παρόμοια επίπεδα με τον Γενικό Δείκτη. Η χρηματιστηριακή σημειώνει την αύξηση της μόχλευσης του Ομίλου, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων για Αττική Οδό και Εγνατία Οδό εντός του 2024, αλλά θεωρεί πως τα τρέχοντα επίπεδα δεν αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των assets της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τις αυξανόμενες και χαμηλού ρίσκου χρηματοροές και τις διαφοροποιημένες δραστηριότητες.

Μένοντας στα εγχώρια, την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία που την έχει τοποθετήσει στο «BBB (low)» με σταθερό trend, χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση, ενώ την επόμενη Παρασκευή στις 15 Μαρτίου αναμένεται η, ως επί το πλείστον, αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, τον τελευταίο οίκο που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.

Στο ταμπλό, ξεχώρισαν οι τράπεζες με την Alpha Bank να χτυπάει νέα πολυετή υψηλά στα 1,783 ευρώ, με κέρδη 1,65% τη Eurobank να ακολουθεί στο 1,73% και τα 1,9375 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,94% και τα 7,30 ευρώ. Συνέχισε ανοδικά και η Πειραιώς στο 0,24% και τα 7,164 ευρώ.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 1.433,04 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ. Ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,18% στις 3.474,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με ισχυρή άνοδο 1,2% στις 1.267,72 μονάδες.

Ξεχώρισαν παράλληλα σήμερα το ράλι 3,33% της Τέρνα Ενεργειακής που έφτασε τα 17,05 ευρώ, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,21% και τα 14,80 ευρώ, με την Optima στο 2,46% και τα 7,90 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη δωδεκαμήνου 2023 στα €103 εκατ. έναντι €42,4 εκατ. to 2022, μια αύξηση της τάξης του 143%, ανακοίνωσε η Optima Bank, με την διοίκηση της τράπεζας να προτείνει μέρισμα προς τους μετόχους €0,44/μετοχή (32% ποσοστό επί των καθαρών κερδών).

Κέρδη αλλά χαμηλότερο κλείσιμο στις δημοπρασίες για τη ΔΕΗ στο 0,77% και τα 11,76 ευρώ, με τη Mytilineos να συνεχίζει στο καθοδικό σπιράλ με νέες απώλειες 0,28% στα 36 ευρώ. Η μετοχή έφτασε μέχρι και τα 35,76 ευρώ προτού μαζέψει μέρος των απωλειών με τζίρο 4,56 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές απώλειες ξανά στις δημοπρασίες για τον ΟΤΕ στο -1,18% και τα 13,44 ευρώ πλέον, με τον ΟΠΑΠ στο στο -1,59% και τα 16,76 ευρώ. Νέες απώλειες για τα ΕΛΠΕ που έκλεισαν και αυτά στο χαμηλό ημέρα με απώλειες 1,69% στα 8,14 ευρώ.

Στο κόκκινο ΕΛΧΑ (-5,83%), ΜΠΕΛΑ (-0,74%), Τιτάν (-1,15%), ΒΙΟ (-1,32%).

Σταθερή στα 8 ευρώ η Entersoft, με κέρδη 1,9% η EpsilonNet και 1,44% ΑΒΑΞ. Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών υπήρξε σε Alumil, Ιντραλότ, Profile.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Εκρηκτική η ζήτηση για τη διάθεση του 27% - Στο ανώτατο άκρο των 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Eurobank Equities: Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο «πράσινη» η ΔΕΗ - Κορυφαία επιλογή για το 2024

Θετικό σήμα από τη Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider