Eurobank Equities: Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο «πράσινη» η ΔΕΗ - Κορυφαία επιλογή για το 2024

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο «πράσινη» η ΔΕΗ - Κορυφαία επιλογή για το 2024
Επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ αναμένει η Eurobank Equities, μετά και το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στο «Capital Markets Day», με τη Χρηματιστηριακή να έχει εντάξει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, αλλά να αυξάνει πλέον, την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ, από 13 προηγουμένως.

Επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ αναμένει η Eurobank Equities, μετά και το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στο «Capital Markets Day».

Η Χρηματιστηριακή είχε εντάξει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, αλλά αυξάνει πλέον, την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ, από 13 προηγουμένως.

Μέσω του επενδυτικού πλάνου των 9 δισ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει σε 2,3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2026 (τριετές CAGR 15% έναντι EBITDA PF για το 2023 στα 1,5 δισ. ευρώ), εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 5,5 GW και πλήρη απολιγνικοποίηση. «Παρά το ράλι της μετοχής κατά 35% σε ένα διάστημα πέντε μηνών, βλέπουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, με τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων να μην αποτυπώνουν το εξελισσόμενο ενεργειακό «μείγμα» (65% από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών έως το 2026) και την ευνοϊκή καθαρή μακροχρόνια έκθεση και βάση πελατών της», αναφέρει ο αναλυτής.

Η διοίκηση της εισηγμένης έχει δώσει guidance για προσθήκες ΑΠΕ 4,1 GW στο χαρτοφυλάκιό της έως το 2026 (2,9 φορές το μέγεθος και τη χωρητικότητα του 2023), που υποστηρίζεται από τα 5 GW που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, τη στιγμή που Eurobank Equities είναι κάπως πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις της, θέτοντας ως στόχο για εγκατεστημένη ισχύ τα 4,6 GW έως το 2026, για να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτή, η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» στο πεδίο των ΑΠΕ, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στη συμβατική παραγωγή (θερμοηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή), αναμένουν την πλήρη απολιγνικοποίηση έως το 2026, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της διοίκησης, ενώ θα ενσωματωθεί επίσης η λειτουργία του υπό ανάπτυξη, υψηλής απόδοσης CCGT 840 MW μέχρι το 2026.

Η «ολιστική στρατηγική συνεργειών» στο σκέλος της προμήθειας στοχεύει επίσης στη διατήρηση και διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, αξιοποιώντας πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρονται και θα προσφέρονται μέσω της Κωτσόβολος. Παράλληλα, η διακοπή των ζημιογόνων συμβολαίων υψηλής τάσης θα έχει μια προσάυξηση στα κέρδη της ΔΕΗ, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την υποχώρηση του μεριδίου της τοπικής αγοράς (σε περίπου 45% έως το 2026).

Όσον αφορά τη Ρουμανία, η Eurobank Equities ευθυγραμμίζεται με το guidance της διοίκησης, για ένα σταθερό μερίδιο αγοράς της τάξεως του 18%, αναμένοντας ουσιαστικά από τη ΔΕΗ να διατηρήσει την ηγετική της θέση και στις δύο χώρες. Όσον αφορά τις συνέργειες, η συμφωνία με την Κωτσόβολος προσφέρει 100 εκατ. ευρώ σε εξοικονόμηση κεφαλαιουχικών δαπανών, ενώ η Ρουμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει 50 εκατ. ευρώ ετησίως που προκύπτουν από τη διασυνοριακή βελτιστοποίηση και εμπορία.

Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι το RAB (ρυθμιζόμενη βάση περιουσιακών στοιχείων) του ομίλου θα αυξηθεί στα 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με CAGR 6%, που τροφοδοτείται από το επενδυτικό πλάνο των 2,4 δισ. ευρώ. Εκτός από την αύξηση του RAB, αναμένει ότι η κερδοφορία του κλάδου θα ενισχυθεί περαιτέρω από την άνοδο του WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) του ΔΕΔΔΗΕ (στο 7,66% από 6,7%) και μια πιθανή άνοδο του WACC στη Ρουμανία (στο 7% από 6,4%) στην επόμενη κανονιστική - ρυθμιστική περίοδο το 2025.

Ενσωματώνοντας τα πρόσφατα αποκτηθέντα assets στη Ρουμανία (εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία) και το ενημερωμένο business plan της ΔΕΗ, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2024 - 2025 κατά 31% - 40% (6% - 14% οργανικά), ευθυγραμμιζόμενη με τις εκτιμήσεις της διοίκησης (EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ, αύξηση 13% σε ετήσια βάση) ενώ παραμένει κατά 9% χαμηλότερα από το guidance για το 2026, λόγω της υπόθεσης για χαμηλότερες προσθήκες ΑΠΕ.

Με βάση την τιμή στόχο, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για το επόμενο έτος (1 year forward) στο 7,8x. «Πιστεύουμε ότι αυτό ο δείκτης αποτίμησης μπορεί να δικαιολογηθεί από το υψηλό αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ και το ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό «μείγμα» και τη στροφή προς τις ΑΠΕ», αναφέρει η Eurobank Equities και συμπληρώνει πως «στα τρέχοντα επίπεδα, η συμβατική δραστηριότητα παραγωγής - προμήθειας αποτιμάται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5x σε EV/EBITDA για το 2026, κάτι που είναι μάλλον «τιμωρητικό» κατά την ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider