Wall Street: Καθ' οδόν για νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Καθ' οδόν για νέο ρεκόρ ο Nasdaq
Ο νέος μήνας συνεχίζει το θετικό momentum που δημιούργησε η τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: 22:10

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες την Παρασκευή στην Wall Street, με την πρώτη ημέρα του Μαρτίου να συνεχίζει το θετικό momentum της αυλαίας του Φεβρουαρίου. Χθες, o Dow Jones ολοκλήρωσε τον τέταρτο συνεχόμενο νικηφόρο μήνα από τον Μάιο του 2021, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε νέο ρεκόρ από το Νοέμβριο του 2021. Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά τα θετικά νέα από τον πληθωρισμό, και συγκεκριμένα τον CPE, τον δείκτη στον οποίο δείχνει ιδιαίτερη προσοχή η Federal Reserve για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της, σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και τη χαλάρωση της πολιτικής της. Οι εταιρείας τεχνολογίας δίνουν και την Παρασκευή ώθηση να καταγράψει νέο υψηλό, κάτι που ήδη κατάφερε ενδοσυνεδριακά.

Σήμερα, καθώς δεν αναμένονται άλλα σημαντικά μάκρο στοιχεία και οικονομικά αποτελέσματα από εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα ανησυχητικά νέα από την περιφερειακή τράπεζα New York Community Bancorp, η οποία αφού αποκάλυψε προβλήματα με τους εσωτερικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, ανέφερε επίσης μια αιφνιδιαστική απώλεια 252 εκατ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόβλεψης για πιστωτικές ζημίες ύψους 552 εκατ. δολαρίων, μεγάλο μέρος της οποίας συνδέεται με ακίνητα. Στον απόηχο όλων αυτών, η τράπεζα ανακοίνωσε την αποπομπή του μακροχρόνιου διευθύνοντος συμβούλου της. Σημειώνεται πως η μετοχή της τράπεζας έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 50% το 2024, ενώ σήμερα καταγράφει απώλειες 22%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 55 μονάδες, ή 0,14% στις 39.052 μονάδες, ο S&P 500 ανεβαίνει 0,72% στις 5.132 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο +1,09% και στις 16.268 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη τον Φεβρουάριο με το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης να δίνει ιδιαίτερη ώθηση. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 6,1%, ο S&P 500 ανέβηκε 5,2%, ενώ ο Dow πρόσθεσε 2,2%.

Στο ταμπλό η μετοχή της Nvidia, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 260,2% τους τελευταίους 12 μήνες, κερδίζει περισσότερο από 3% την Παρασκευή. Επίσης η Meta κερδίζει σχεδόν 2,5%.

«Είμαστε ακόμα σταθερά στο στρατόπεδο του αποπληθωρισμού και πιστεύουμε ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε σημείωμα.

Το Bitcoin σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας σχεδόν άνοδο 45% στα 62.000 δολάρια, ο έκτος σερί μήνας όπου κατέγραψε κέρδη, αλλά και η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε περισσότερα από τρία χρόνια.

Μακρο

Μπορεί να υποχώρησε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι το καταναλωτικό κλίμα στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο παρέμεινε σε υψηλό 32 μηνών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αισιοδοξίας για την οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελική ένδειξη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυτός υποχώρησε στο 76,9, από την προκαταρκτική ένδειξη του 79,6. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet περίμεναν ότι η μέτρηση θα παρέμενε αμετάβλητη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider