Wall Street: Στα πράσινα οι δείκτες με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στα πράσινα οι δείκτες με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq
Τέταρτος συνεχόμενος μήνας ανόδου για τον Dow Jones.

Με κέρδη έκλεισε και ο Φεβρουάριος στην Wall Street με τους επενδυτές να αισθάνονται πιο άνετα μετά τα καλά νέα που έφεραν τα στοιχεία από τον «αγαπημένο» δείκτη της Fed και σημαντικό για την μέτρηση του πληθωρισμού, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), επιβράδυνε 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών, αποτυπώνοντας παράλληλα την κάμψη των πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,12% και έκλεισε στις 38.996 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 5.092 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,90% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 16.091 μονάδων, σημειώνοντας το πρώτο ρεκόρ κλεισίματος από τις 19 Νοεμβρίου 2021.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης έκλεισε τις συναλλαγές του Φεβρουαρίου και μαζί άλλον έναν θετικό μήνα για τη Wall Street, παρά την ανησυχία και τα ερωτήματα που εγείρει η βιωσιμότητα του ράλι του τεχνολογικού κλάδου και ειδικά των εταιρειών που ηγούνται της τεχνητής νοημοσύνης. O Nasdaq έκλεισε με μηνιαία κέρδη 6,12%, ο S&P 500 σημείωσε άλμα 5,17%, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 2,2%., καταγράφοντας το πρώτο θετικό σερί τεσσάρων μηνών από τον Μάιο του 2022.

«Τα σημερινά στοιχεία είναι ένας αναστεναγμός ανακούφισης για τους «ταύρους», οι οποίοι ανησυχούσαν ότι ο πληθωρισμός επρόκειτο να επιταχυνθεί εκ νέου και να αναγκάσει τη Fed να αναβάλει τις αυξήσεις επιτοκίων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ή ακόμα χειρότερα, να αρχίσει να αυξάνει ξανά τα επιτόκια», δήλωσε ο Chris Zaccarelli της Independent Advisor Alliance.

Στο ταμπλό η μετοχή της cloud-computing εταιρείας Snowflake συνέχισε στα ίδια αρνητικά επίπεδα της Τετάρτης, χάνοντας σήμερα πάνω από 18% μετά τα απογοητευτικό guidance που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο αλλά και την γνωστοποίηση πως ο CEO Frank Slootman θα παραιτηθεί.

Στον αντίποδα, η μετοχή της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης C3.ai κέρδισε πάνω από 24% μετά την ανακοίνωση ισχυρής κερδοφορίας.

Άλμα πάνω από 20% πραγματοποίησε και η μετοχή της εφαρμογής εκμάθησης γλωσσών Duolingo, αφού ανακοίνωσε πως τα έσοδα για το 2024 θα κυμανθούν ανάμεσα σε 717,5 και 729,5 εκατ. δολάρια, «διαλύοντας» τις εκτιμήσεις των αναλυτών που «έβλεπαν» 699,3 εκατ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Μάκρο

Κατά 13.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 215.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει πως οι νέες αιτήσεις θα έφταναν τις 210.000. Ειδικότερα, διακρίνουν μια άμβλυνση στην αγορά εργασίας και δεν αναμένουν τις νέες αιτήσεις να παραμείνουν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που κινούνται το τελευταίο διάστημα. Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν ήδη επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που τελείωσε στις 17 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν κατά 45.000, φτάνοντας το 1,91 εκατομμύριο. Και αυτός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, που «έβλεπαν» 1,88 εκατομμύρια άτομα.

Πτώση σε χαμηλά πενταμήνου σημείωσαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ώθησαν τους αγοραστές να βγουν από την αγορά κατοικίας. Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2023, όταν μειώθηκαν κατά 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε υψηλό ενός μηνός μετά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πετρελαίο: Κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Schroders: Φοβάστε να επενδύσετε όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα; Δεν θα έπρεπε...

gazzetta
gazzetta reader insider insider