ΗΠΑ: Καλά νέα από τον πληθωρισμό - Αποκλιμάκωση στο 2,8% για τον «αγαπημένο δείκτη» της Fed (PCE) τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Καλά νέα από τον πληθωρισμό - Αποκλιμάκωση στο 2,8% για τον «αγαπημένο δείκτη» της Fed (PCE) τον Ιανουάριο
O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί την «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, σκαρφάλωσε 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού, επιβράδυνε 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών, αποτυπώνοντας παράλληλα την κάμψη των πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο «δομικός» PCE που εξετάζει στενά η Fed, κινήθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμό 2,8% ετησίως, τραβώντας ελαφρώς χειρόφρενο από το 2,9% που είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, ο γενικός PCE, συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε 2,4% ετησίως και 0,3% μηνιαίως, σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι τιμές στις υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 3,9% σε ετήσια βάση και 0,6% σε επίπεδο μήνα, ενώ τα αγαθά υποχώρησαν 0,5% στο 12μηνο και -0,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε κατά 0,5%, αντισταθμίζοντας τη διολίσθηση του κόστους της ενέργειας (-1,4%). Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα ακρίβυναν 1,4%, ενώ η ενέργεια αποκλιμακώθηκε 4,9%. Εντωμεταξύ, το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 1% τον Ιανουάριο, αρκετά υψηλότερα από την πρόβλεψη για +0,4%.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του δείκτη PCE έδειξε να δίνει ανάσα στους επενδυτές πως η Fed δεν θα αργήσει να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων της, όπως αποτυπώνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Συγκεκριμένα, σε μια πρώτη αντίδραση, τα futures ενισχύονται παρά τις πρωινές απώλειες, με κέρδη 0,1% για τον Dow Jones, 0,4% για τον S&P 500 και 0,6% για τον Nasdaq.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider