Στον ρυθμό μιας εταιρείας «χόρεψε» η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον ρυθμό μιας εταιρείας «χόρεψε» η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Dow Jones
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασαν οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται μια ανάσα από το πρώτο του ρεκόρ από το 2021 με την καταλυτική επίδραση της Nvidia.

Νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κατέκτησαν οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε μια ανάσα από το πρώτο του ρεκόρ μετά το 2021 με την καταλυτική επίδραση μιας μόνο εταιρείας: τα εκρηκτικά μεγέθη της Nvidia σήκωσαν ένα ρεύμα αισιοδοξίας που διαπέρασε όλες αγορές.

Ο Dow Jones κέρδισε 457 μονάδες, ή 1,2% στις 39.069 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 105 μονάδων ή 2,1% στις 5.087 μονάδες. Εκτός από φρέσκο ρεκόρ, ο δείκτης πέτυχε και την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο του 2023. Ο Nasdaq έκλεισε στο +3% (+461 μονάδες) και τις 16.041 μονάδες, στην καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Νοεμβρίου του 2021 είχε πετύχει το ιστορικό υψηλό των 16.057 μονάδων.

Σε επίπεδο-ρεκόρ αναρριχήθηκε και η μετοχή της Nvidia χάρη στην εκρηκτική άνοδο του 16,4% που πρόσθεσε μερικά δισεκατομμύρια στην τσέπη του CEO της. Ο κολοσσός της κατασκευής τσιπ συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με έσοδα που στο δ' τρίμηνο του 2023 ενισχύθηκαν κατά 265% σε ετήσια βάση και καθαρά κέρδη που εκτοξεύτηκαν 769% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Μάλιστα, η Nvidia, η οποία έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης, προέβλεψε επίσης μια νέα θεαματική αύξηση εσόδων για το τρέχον τρίμηνο.

«Οι 'αρκούδες' προσπάθησαν να χτυπήσουν την Nvidia και να πουλήσουν στην είδηση, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά που να μην αρέσουν στο report της», σύμφωνα με τον David Russell της TradeStation. «Υπάρχει δυνητικά μεγάλη ανάπτυξη μπροστά για αυτήν την εταιρεία, καθώς αναμένονται χρόνια επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη».

Την ανιούσα πήραν και άλλα ονόματα της τεχνολογίας: η μητρική της Facebook, Meta και η Amazon ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 3%, ενώ κέρδη άνω του 2% συγκέντρωσαν Microsoft και Netflix.

Στο ταμπλό επίσης η μετοχή της Moderna έκανε άλμα 13,5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου εσόδων και κερδών για το τέταρτο τρίμηνο. Η φαρμακευτική σημείωσε καθαρά κέρδη 217 εκατ. δολαρίων ή 55 σεντς ανά μετοχή, μία υποχώρηση από τα 1,47 δισ. δολάρια ή 3,61 ανά μετοχή, το ίδιο διάστημα, ένα έτος νωρίτερα. Η πρόβλεψη της FactSet ήταν ζημία 99 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες των αναλυτών, φτάνοντας συνολικά τα 2,811 δισ. δολάρια, από 5,084 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η πρόβλεψη της FactSet έκανε λόγο για 2,511 δισ. δολάρια.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ, απέτρεψε σήμερα τον οποιονδήποτε από το να περιμένει πολύ άμεσα μια μείωση των επιτοκίων. Ο Χάρκερ, ο οποίος δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος, εξήγησε ότι ο «μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος» της Fed απορρέει από το να δράσει πολύ νωρίς για να μειώσει τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται πως και τα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου της Fed έδειξαν ν τον προβληματισμό των αξιωματούχων για τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έπεσαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας το γεγονός πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Συγκεκριμένα, 201.000 αμερικανοί αιτήθηκαν το επίδομα ανεργίας στα μέσα Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως οι νέες αιτήσεις θα έφταναν συνολικά τις 216.000 το επταήμερο που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων. Ο αριθμός των ατόμων που εισπράττουν επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 27.000 σε 1,86 εκατομμύρια.

Επίσης, ανοδικά κινήθηκε η μεταποίηση τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global έδειξε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό 17 μηνών και συγκεκριμένα στις 51,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποβοηθούμενος από την ισχυρή αύξηση των νέων παραγγελιών σε διάστημα περισσότερο του ενάμιση έτους. Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στις 51,3 μονάδες, ωστόσο υπενθυμίζεται πως οι αριθμοί πάνω από το 50 σηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπαίνει η Reddit - Έχει 73 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα

Tesla και Mercedes είχαν σχεδόν τα ίδια κέρδη πέρυσι, αλλά από κεφαλαιοποίηση... καμία σχέση

gazzetta
gazzetta reader insider insider