Πρακτικά Fed: Επιφυλάξεις σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων - Να μην σταματήσει η πρόοδος κατά του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Επιφυλάξεις σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων - Να μην σταματήσει η πρόοδος κατά του πληθωρισμού
Δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια οι αξιωματούχοι της Fed σύμφωνα με πρακτικά από τη συνεδρίαση που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ενώ εξέφρασαν τόσο αισιοδοξία όσο και επιφυλακτικότητα για τον πληθωρισμό.

Δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια οι αξιωματούχοι της Federal Reserve σύμφωνα με πρακτικά από τη συνεδρίαση που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ενώ εξέφρασαν τόσο αισιοδοξία όσο και επιφυλακτικότητα για τον πληθωρισμό.

Η πλειοψηφία τόνισε τους κινδύνους της υπερβολικά γρήγορης μείωσης των επιτοκίων, αναφέροντας πως θέλουν να αξιολογήσουν προσεκτικά τα δεδομένα για μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό. Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχαν κίνδυνοι για την οικονομία να κρατήσει «μια υπερβολικά περιοριστική στάση για πάρα πολύ καιρό», ενώ άλλοι παρατήρησαν τους κινδύνους ότι η «πρόοδος προς τη σταθερότητα των τιμών θα μπορούσε να σταματήσει».

Υπενθυμίζεται πως η Fed είχε αποφασίσει στα τέλη Ιανουαρίου προχωρήσει σε τέταρτο συναπτό pause, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,5%, που αποτελεί και υψηλό 23 ετών, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι έτοιμη να αρχίσει τις μειώσεις.

«Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι το επιτόκιο πολιτικής ήταν πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», αναφέρουν τα πρακτικά. Όμως, «οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινούνταν σταθερά προς το 2%».

Η σύνοψη της συνεδρίασης έδειξε μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις πολιτικής της Fed είχαν επιτύχει να μειώσουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος στα μέσα του 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από 40 χρόνια. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ήθελαν να δουν περισσότερα πριν αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική, ενώ δήλωσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έχουν τελειώσει.

«Με βάση τη σημερινή συνάντηση, θα σας έλεγα ότι δεν νομίζω ότι είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει να έχει τη σιγουριά μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου ότι ο εν λόγω μήνας θα είναι η κατάλληλη στιγμή για μείωση επιτοκίων. Αλλά αυτό μένει να φανεί», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την διήμερη συνεδρίαση, τονίζοντας ωστόσο πως η οικονομία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider