Το ρούβλι υποχωρεί μετά την πρόταση για παράταση των capital controls

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ρούβλι υποχωρεί μετά την πρόταση για παράταση των capital controls
Υποχωρεί το ρούβλι μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας να παρατείνει τα capital controls μέχρι το τέλος του έτους από την τρέχουσα λήξη τους τον Απρίλιο. 

Υποχωρεί το ρούβλι μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας να παρατείνει τα capital controls μέχρι το τέλος του έτους από την τρέχουσα λήξη τους τον Απρίλιο.

Το ρούβλι διαπραγματεύεται 0,4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 88,15 δολάρια, αν και νωρίτερα είχε φτάσει σε υψηλό μίας εβομάδας, από τις 16 Ιανουαρίου όταν είχε φτάσει στα 87,5850 δολάρια, όπως αναφέρει το Reuters. Το ρούβλι είχε φτάσει να διαπραγματεύεται πάνω από 100 δολάρια λίγο πριν την ανακοίνωση του διατάγματος.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε ανακοινώσει σε διάταγμά του τον Οκτώβριο την εφαρμογή capital controls, απαιτώντας από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν τα έσοδα τους από ξένο νόμισμα σε ρούβλια.

Λαμβάνοντας υπόψη την προτεινόμενη επέκταση, το ρούβλι θα πρέπει να διαπραγματεύεται στα επίπεδα 90-95 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Stanislav Duzhinsky.

Το ρούβλι ενισχύεται επίσης από τις κρατικές πωλήσεις ξένου νομίσματος και την προοπτική πληρωμών φόρων στο τέλος του μήνα.

Οι πωλήσεις του κρατικού συναλλάγματος, που πραγματοποιούνται από την κεντρική τράπεζα, πρόκειται να ανέλθουν στο ισοδύναμο των 16,7 δισ. ρουβλίων (190,5 εκατομμύρια δολάρια) ξένου νομίσματος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Το ρούβλι εξακολουθεί να λαμβάνει υποστήριξη από τεράστιες παρεμβάσεις σε συναλλάγματος από την Τράπεζα της Ρωσίας και, παραδοσιακά για την αρχή του έτους, από τη χαμηλή ζήτηση συναλλάγματος από εισαγωγείς, οι οποίοι πρέπει να πουλήσουν τα αποθέματα του περασμένου έτους πριν προβούν σε νέες αγορές», δήλωσε ο Alexei Antonov της Alor Broker.

Φωτό @ Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoJ: Έστειλε «σήμα» πως πλησιάζει το τέλος των αρνητικών επιτοκίων

Κίνα: Εξετάζει μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου έως 278 δισ. δολάρια

Γερμανία: Αυξάνονται οι ανησυχίες στην οικονομική ελίτ από την άνοδο της ακροδεξιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider