Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες στην αυλαία της εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες στην αυλαία της εβδομάδας
Απώλεσαν τα κέρδη που σημείωναν στην αρχή της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές.

Απώλεσαν τα κέρδη που σημείωναν στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, χάνοντας την ευκαιρία να επεκτείνουν τα χθεσινά κέρδη και να ρίξουν με θετικό πρόσημο την αυλαία στην εβδομάδα.

Ακόμα και την τελευταία ημέρα του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνέχισε να στέλνει μηνύματα στους επενδυτές, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίζουν να δείχνουν θετικοί στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, ωστόσο η γενική πεποίθηση υποδεικνύει πως η προσδοκία για να ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο είναι μάλλον πρόωρη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες που παραβρέθηκαν στις εργασίες του Φόρουμ κατά γενική ομολογία συμφώνησαν πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και προειδοποίησαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Έρευνα του Bloomberg αναφέρει πως η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς – αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ τιμών της ηπείρου.

Aπογοητευτικές ήταν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% στις 469 μονάδες, με τους κλάδους να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Ο κλάδος εξόρυξης κατέγραψε απώλειες 1,4%, ενώ εκείνος της τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο Eurostoxx 50 κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 4.447 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε οριακά 0,07% στις 16.555 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,40% στις 7.371 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο οριακό +0,03% στις 7.461 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,20% στις 9.860 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 30.287 μονάδες με πτώση 0,21%.

Η γαλλική εταιρεία Teleperformance ηγήθηκε της κινητικότητας στο ταμπλό, κλείνοντας στο +8,61%.

Μετά τη χθεσινή ελεύθερη πτώση, αφού γνωστοποίησε πως τα ετήσια αποτελέσματά της θα είναι χαμηλότερων προηγούμενων guidance, η μετοχή της Watches of Switzerland έκλεισε ανοδικά κατά 3,82%.

H μετοχή του κολοσσού της ναυτιλίας Maersk υποχώρησε κατά 0,55%, μαζεύοντας τις αρχικές απώλειες. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Γερμανική Hapag Lloyd.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ-Εριάν: Οι αγορές έχουν υπερτιμολογήσει τον ρυθμό και το μέγεθος των περικοπών των επιτοκίων της Fed

ΗΠΑ: Εκτοξεύτηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις νεών κατοικιών τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider