Bloomberg - Αναλυτές: Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων η EKT

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg - Αναλυτές: Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων η EKT
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς.

Τον Ιούνιο εκτιμούν αναλυτές πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς – αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ τιμών της ηπείρου.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 - ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Επισημαίνεται πως δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκεντρωθεί για την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ασπάστηκαν ρητά αυτή την εβδομάδα κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την ιδέα μιας καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις αντιδράσεις της ίδιας και των συναδέλφων της ενάντια στα στοιχήματά ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Οι αγορές κατανέμονται πλέον σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ πέντε και έξι μειώσεων ενός τετάρτου της μονάδας το 2024.

Αναμένουν χαλάρωση 138 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανότητα 80% η πρώτη μείωση να έρχεται τον Απρίλιο.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αυξήσει την πιθανότητα μιας πρώτης μείωσης γύρω στα μέσα του έτους μέσα από το επίσημο guidance της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκατέλειψε αυτή την πολιτική τον Ιούλιο καθώς πλησίαζε στο τέλος του κύκλου αυξήσεων, επιμένοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Επ’ αυτού οι αναλυτές είναι διχασμένοι.

«Εξαρτάται από το αν μπορεί ήδη να βρεθεί συμβιβασμός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης κίνησης ή εάν οι απόψεις διαφέρουν πάρα πολύ για να παρακάμψουμε την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και το ‘συνάντηση με συνάντηση’», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.

Η Ulrike Kastens, οικονομολόγος στη γερμανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS, αναμένει από την ΕΚΤ να «επιμείνει γενικά» στα μηνύματά της από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Andrew Kenningham της Capital Economics δεν είναι επίσης πεπεισμένος ότι η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια.

«Η πρόκληση είναι να εξισορροπηθεί η επιθυμία της ΕΚΤ να απωθήσει την τιμολόγηση της αγοράς για μια πρώτη μείωση επιτοκίου τον Απρίλιο, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει στη γραμμή ότι η ΕΚΤ δεν παρέχει guidance και παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ενώ το καλοκαίρι αναδεικνύεται ως η βασικά επιλογή για μια ομάδα αξιωματούχων -ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel είναι μεταξύ εκείνων που συντάσσονται με αυτό το χρονοδιάγραμμα- υπάρχει ακόμα χώρος για διαφωνίες, έστω και μόνο επειδή η καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη καλύπτει τρεις συναντήσεις της ΕΚΤ, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Δεν είμαστε εντελώς αδιάφοροι με την άποψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει τις περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικών υπηρεσιών στη Rabobank. «Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση της αγοράς έχει κάνει πολλά για να διευκολύνει την αποτελεσματική πολιτική. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να ευνοούμε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο προς το παρόν».
Πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και αν οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν ή θα μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος εργασίας. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές για την ενέργεια και τα αγαθά που φτάνουν με πλοίο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Και η αδυναμία στην Κίνα υπονομεύει τις ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη στο εμπόριο.

Οι οικονομολόγοι ξεχωρίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη. Οι ανησυχίες ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να φράξουν ξανά αυξήθηκαν από τον Δεκέμβριο, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν περαιτέρω.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα λένε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για φέτος και το επόμενο έτος είναι καθοδικοί καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση. Για την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% το 2025, θεωρούν τους κινδύνους σε γενικές γραμμές ισορροπημένους.

Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια ομολόγων της ΕΚΤ, η πλειονότητα των αναλυτών δεν αναμένει ότι οι επανεπενδύσεις στο παλαιότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ξαναξεκινήσουν ακόμη και όταν η πολιτική καταστεί πιο χαλαρή.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν από την ΕΚΤ να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησής σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο. Η πλειοψηφία των αναλυτών βλέπουν τους αξιωματούχους να σηματοδοτούν προτιμήσεις για μικρότερο ισολογισμό και παροχή ρευστότητας βάσει της ζήτησης, καθώς και μόνιμο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και υψηλότερες απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (Νταβός): Πιθανά το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Περιμένουμε και βλέπουμε»

Υποδομές: Ποιο είναι το σχέδιο για τα μεγάλα έργα – Οι προτεραιότητες και το «αγκάθι» της χρηματοδότησης

ΤτΕ: Μείωση 6,6 δισ. στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου - Βελτίωση αγαθών & υπηρεσιών, αύξηση άμεσων επενδύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider