Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500
Ράλι καταγράφουν οι δείκτες την Παρασκευή, με τον S&P 500 να σπάει τα ρεκόρ.

Τελευταία ενημέρωση: 22:05

Σε πράσινο έδαφος κινούνται οι δείκτες την Παρασκευή στην Wall Street, με τον S&P 500 να στοχεύει σε ολοένα και υψηλότερα ρεκόρ, την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να αντιστρέψουν το μουδιασμένο ξεκίνημα του 2024 και να επιστρέψουν στις τοποθετήσεις στο ταμπλό. Και σήμερα οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χθες, βοήθησαν τον Nasdaq να «διαγράψει» τις απώλειες του 2024, ενώ και ο Dow Jones ξέφυγε από το αρνητικό έδαφος στο οποίο βρέθηκε κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Tον «χορό» των κερδών οδήγησε η μετοχή της Apple η οποία σημείωσε άνοδο περισσότερο από 3,2% αφού η Bank of America την αναβάθμισε σε buy, προβλέποντας αύξηση άνω του 20% τους επόμενους 12 μήνες.

Μετά από απώλειες 19% το 2022, ο S&P 500 επέστρεψε δυναμικά το 2023, ενισχυμένος κατά 24% αφού τα επίπεδα του πληθωρισμύ επέτρεψαν στην Fed να μην προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων. To προηγούμενο ρεκόρ του S&P 500 ήταν στις 4.796,56 μονάδες τον Ιανουάριο του 2022. Εάν ο S&P 500 καταφέρει να καταγράψει νέο ρεκόρ την Παρασκευή, αυτό θα επιβεβαιώσει το γεγονός πως η αγορά περνά και επίσημα σε "bull" φάση η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 33% από εκείνο το χαμηλό.

Ο Dow Jones κερδίζει 1,11% στις 37.883 μονάδες, ο S&P 500 ανεβαίνει 1,21% στις 4.839 μονάδες, καταγράφοντας νέο υψηλό και ο Nasdaq ενισχύεται 1,60% στις 15.296 μονάδες.

Η Wall Street έχει επίσης στραμμένη την προσοχή της στην Ουάσινγκτον μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση δημόσιων δαπανών έως τις αρχές Μαρτίου, αποτρέποντας έτσι το λεγόμενο «shutdown» - δηλαδή την αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο με 314 ψήφους υπέρ έναντι 108 κατά (106 Ρεπουμπλικάνων και δύο Δημοκρατικών). Νωρίτερα, εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 77 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά. Μετά τη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο κι απομένει πλέον η υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι αγορές υπερτιμολογούν τον ρυθμό και το μέγεθος των περικοπών των επιτοκίων της Fed καθώς υποτιμούν τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mohamed El-Erian. «Πιστεύω ότι φτάνουμε στην στροφή, αλλά σε σχέση με αυτό που περιμένει η αγορά, δεν θα είναι τόσο γρήγορο ή τόσο βαθύ», δήλωσε ο El-Erian, πρόεδρος του Queens' College του Cambridge και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

Μάκρο

Οι πωλήσεις των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον Νοέμβριο - εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό - και ανήλθαν στα 3,78 εκατομμύρια, σύμφωνα με την NAR (National Association of Realtors). Οι πωλήσεις ήταν 6,2% χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2022, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Συγκεκριμένα έφτασε στις 78,8 μονάδες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021, αυξημένο κατά 21,4% ένα έτος πριν. Το συγκεκριμένο ποσοστό έρχεται μετά την εκτίναξη σε υψηλά πέντε μηνών που κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο.

Επιχειρήσεις

Η Wayfair ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου του 13% του εργατικού δυναμικού της. Η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει περίπου 1.650 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του 19% της εταιρικής της ομάδας, με έμφαση σε άτομα σε διοικητικές και ηγετικές θέσεις. Η αναδιάρθρωση είναι η τρίτη που εφαρμόζει η Wayfair από το καλοκαίρι του 2022 και αναμένεται να εξοικονομήσει την εταιρεία περίπου 280 εκατ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται πάνω από 8%.

Επίσης, πάνω από 23% ενισχύεται η μετοχή της Spirit Airlines μετά την ανακοίνωση πως περιμένει τα έσοδά της για το τέταρτο τρίμηνο να ξεπεράσουν τις αρχικές προβλέψεις.

Aπολύσεις 2.350 εργαζομένων της σχεδιάζει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy's μαζί με «λουκέτο» σε πέντε καταστήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει τα κόστη, να ενσωματώσει περισσότερο την τεχνολογία και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού που χαρατηρίζει ως «ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος καταναλωτής και αγορά». Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί πάνω από 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Telekom το πιο πολύτιμο brand τηλεπικοινωνιών στον κόσμο

Macy's: «Λουκέτο» σε 5 καταστήματα και 2.350 απολύσεις εργαζομένων

iRobot: «Βουλιάζει» μετά την είδηση πως η Κομισιόν θα «μπλοκάρει» της εξαγορά της Roomba από την Amazon

gazzetta
gazzetta reader insider insider