ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις νεών κατοικιών τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις νεών κατοικιών τον Δεκέμβριο
Οι πωλήσεις των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον Νοέμβριο - εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό - και ανήλθαν στα 3,78 εκατομμύρια, σύμφωνα με την NAR (National Association of Realtors). 

Οι πωλήσεις των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον Νοέμβριο - εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό - και ανήλθαν στα 3,78 εκατομμύρια, σύμφωνα με την NAR (National Association of Realtors).

Οι πωλήσεις ήταν 6,2% χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2022, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010.

Οι ετήσιες πωλήσεις για το 2023 έκλεισαν στα 4,09 εκατομμύρια σπίτια, το χαμηλότερο νούμερο από το 1995.

Γεωγραφικά, και σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ενώ υποχώρησε κατά 4,3% στις μεσοδυτικές περιοχές. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 2,8% στο Νότο αλλά ανέκαμψαν κατά 7,8% στη Δύση. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση σε όλες τις περιοχές.

«Οι πωλήσεις του τελευταίου μήνα φαίνονται να βρίσκοντα στον πάτο προτού αναπόφευκτα βρεθούν υψηλότερα στο νέο έτος», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR. «Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με μόλις πριν από δύο μήνες και περισσότερα αποθέματα αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Εκτινάχθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Συγκεκριμένα έφτασε στις 78,8 μονάδες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021, αυξημένο κατά 21,4% ένα έτος πριν. Το συγκεκριμένο ποσοστό έρχεται μετά την εκτίναξη σε υψηλά πέντε μηνών που κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο.

Σε διμηνιαία βάση, η εμπιστοσύνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1991, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου. Μάλιστα όπως αναφέρεται, έχει αυξηθεί σχεδόν 60% πάνω από το all-time χαμηλό ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022 και «είναι πιθανόν να προσφέρει θετικό momentum στην οικονομία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση έως αρχές Μαρτίου, αποτρέποντας ένα shutdown

Ελ-Εριάν: Οι αγορές έχουν υπερτιμολογήσει τον ρυθμό και το μέγεθος των περικοπών των επιτοκίων της Fed

Bloomberg - Αναλυτές: Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων η EKT

gazzetta
gazzetta reader insider insider