Πετρέλαιο: Κλείσιμο υψηλότερα με φόντο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κλείσιμο υψηλότερα με φόντο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Οι αντάρτες Χούτι που δραστηριοποιούνται έξω από την Υεμένη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκτόξευσαν το πιο βαρύ μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους με στόχο πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

Ανοδικά έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Πέμπτη, βρίσκοντας υποστήριξη καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις αυξανόμενες εντάσεις και τις ναυτιλιακές απειλές στη Μέση Ανατολή, μία ημέρα μετά την πτώση τους εν μέσω μεγάλης άνοδου των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 65 σεντς ή 0,9%, στα 72,02 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την απώλεια 1,2% την Τετάρτη.

Το brent παράδοσης Μαρτίου πρόσθεσε 61 σεντς ή 0,8%, στα 77,41 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,3% στα 2,11 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση 2,8% στα 2,67 δολάρια το γαλόνι.

To φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 3,10 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με αύξηση 1,9%.

Τα futures του αργού πετρελαίου διατηρούν «μακροχρόνια στήριξη» στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι στιγμής το 2024», δήλωσε στο MarketWatch ο Tyler Richey, συνεκδότης της Sevens Report Research.

«Ο κύριος λόγος ήταν η γεωπολιτική αβεβαιότητα γύρω από την επεκτεινόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι αντάρτες Χούτι που δραστηριοποιούνται έξω από την Υεμένη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκτόξευσαν το πιο βαρύ μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους με στόχο πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, στόχευσαν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέει τη Μέση Ανατολή και την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του στενού της στενού Bab el-Mandeb. Αυτό το στενό έχει πλάτος μόλις 18 μίλια στο στενότερο σημείο του, περιορίζοντας την κυκλοφορία σε δύο κανάλια για εισερχόμενες και εξερχόμενες αποστολές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Σχεδόν το 10% του συνόλου του πετρελαίου που διακινείται στη θάλασσα περνά από αυτό. Εκτιμάται ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αγαθά διέρχονται από το στενό ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Υποχώρηση σε χαμηλά ενός μήνα μετά την άνοδο του δολαρίου

Ευρωαγορές: Τα μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν απώλειες

Χρηματιστήριο: Έκοψαν ταχύτητα οι αγοραστές - Νέα υψηλά για Eurobank, ETE

gazzetta
gazzetta reader insider insider