Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ευρωαγορές - Σε υψηλό 34 ετών ο Nikkei

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ευρωαγορές - Σε υψηλό 34 ετών ο Nikkei
Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το αρνητικό επενδυτικό αίσθημα παραμένει μετά το χθεσινό, σύντομο, ενδοσυνεδριακό ράλι.

Τελευταία ενημέρωση 16.33

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το αρνητικό επενδυτικό αίσθημα παραμένει μετά το χθεσινό, σύντομο, ενδοσυνεδριακό ράλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο -0,11% και στις 476,76 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Στη Γερμανία ο DAX κινείται σταθεροποιητικά στις 16.689 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,02% στις 7.4258 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί 0,34% στις 7.657 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στις 10.062 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,082% στις 30.433 μονάδες.

Η Ευρωζώνη πιθανώς να βίωσε ύφεση το περασμένο τρίμηνο και οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη, ταχεία επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιθανό να κάνει παύση τώρα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παρέμεινε γύρω από το μηδέν σχεδόν όλο το 2023 και μόνο μια ήπια ανάκαμψη παρατηρείται φέτος, που βοηθά στην αποθέρμανση του πληθωρισμού.

Σε υψηλό 34 ετών ο Nikkei

Νωρίτερα στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei πήγε κόντρα στην τάση των ασιατικών αγορών και «αναρριχήθηκε» σε υψηλό 34 ετών με άνοδο 2%, εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει το σχέδιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης έκλεισε στις 34.441,72 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή πριν το σκάσιμο της φούσκας στη δεκαετία του 1990.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στήριξης του δείκτη είναι τα ολοένα και περισσότερα στοιχήματα πως η BoJ θα χρειαστεί να αναβάλει τα σχέδιά της για σύσφιξη της πολιτικής της το 2024, ειδικά μετά τον συνταρακτικό σεισμό στην κεντρική Ιαπωνία.

Η ανοικοδόμηση και οι προσπάθειες δημοσιονομικής στήριξης στον «απόηχο» του σεισμού αναμένεται να αναστείλουν κάθε προσδοκία σύσφιξης της πολιτικής της BoJ, κάτι το οποίο επιδρά θετικά στις ιαπωνικές μετοχές. Ο Nikkei ήταν ο μεγάλος δείκτης με την καλύτερη απόδοση το 2023, συσσωρεύοντας κέρδη 30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραβιάστηκε ο λογαριασμός της SEC στο Χ: Έδωσε ψευδώς «πράσινο φως» στα Bitcoin ETFs

gazzetta
gazzetta reader insider insider