«Χτίζει» την 9η σερί εβδομάδα κερδών της η Wall Street - Φλερτάρει με ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτίζει» την 9η σερί εβδομάδα κερδών της η Wall Street - Φλερτάρει με ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,43% στις 37.543 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του καθώς κέρδισε 0,42% στις 4.774 μονάδες (το επίπεδο ρεκόρ του ήταν οι 4.796,56 μονάδες που τις «άγγιξε» τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 15.074 μονάδες.

Με το δεξί ξεκίνησαν την τελευταία... κουτσουρεμένη εβδομάδα του έτους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τους traders να κοιτάζουν με αισιοδοξία το 2024, ελπίζοντας πρώτα να ολοκληρώσουν την τρέχουσα χρονιά με ισχυρά κέρδη μετά το καταπράσινο δίμηνο (8x8 εβδομάδες ανόδου) που προηγήθηκε προς επίρρωση του Santa Claus Rally.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,43% στις 37.543 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του καθώς κέρδισε 0,42% στις 4.774 μονάδες (το επίπεδο ρεκόρ του ήταν οι 4.796,56 μονάδες που τις «άγγιξε» τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 15.074 μονάδες.

Παρά τον ασθενέστερο όγκο, οι κινήσεις της Τρίτης σηματοδοτούν τη συνέχιση των θετικών τάσεων της αγοράς που ενισχύουν τους σημαντικούς δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμά ο Κιθ Λέρνερ, Co-chief Investment Officer της Truist. «Έχετε ακόμα χρήματα, παρόλο που είναι αποδυναμωμένα, και μια σταθερή προσφορά κάτω από την επιφάνεια καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους», ανέφερε. «Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Η Wall Street μπήκε με δυναμική στην εβδομάδα που είναι... λειψή λόγω των Χριστουγέννων αφού και οι 3 χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν την όγδοη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό τους, με τον S&P 500 να ισοφαρίζει το μεγαλύτερο σερί του από το 2017. Οι ανοδικές κινήσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές επιδοκιμάζουν τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2% της Fed και ενδυναμώνουν τις προσδοκίες για πιθανές μειώσεις επιτοκίων στην αρχή του 2024. Ο Τομ Λι, επικεφαλής ερευνών στο Fundstrat, σημείωσε ότι η έκθεση του PCE Νοεμβρίου, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, έδειξε «ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί».

«Η συνολική ιστορία του πληθωρισμού είναι συνεπής με τις εκτιμήσεις μας και αυτό στηρίζει τις μετοχές. Σε τελική ανάλυση, εάν η Fed αρχίσει να ανησυχεί για τον αποπληθωρισμό (που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή), τότε θα θελήσει να αντιστρέψει τη στάση της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής.

«Ο πληθωρισμός πέφτει, η οικονομία εξακολουθεί να κινείται και ο κύκλος πεζοπορίας έχει τελειώσει. Σε όλες αυτές τις μακροοικονομικές τάσεις, το ράλι δικαιώθηκε» υπογραμμίζει ο Γιαν Ζιλάγκι, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Toggle AI. Στα ταμπλό, η μετοχή της Intel εκτινάχθηκε 5% αφού η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε στην επιχείρηση... κίνητρα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων ώστε να επενδύσει 25 δισ. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου. Η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκαρφάλωσε 2% αφού ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την αγορά του 25% των «Κόκκινων Διαβόλων».

Μάκρο

Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 4,8% σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller. Η επίδοση συνιστά άλμα από την ετήσια αύξηση 4% του Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί ιστορική επίδοση ρεκόρ. Η αύξηση των τιμών ήρθε παρά την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο, αφού το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου ξεπέρασε το 8% στις 19 Οκτωβρίου. Ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών προσαρμοσμένος στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ σημείωσε ιστορικό υψηλό, αφού ενισχύθηκε για ένατο σερί μήνα, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης κατοικιών προς πώληση. Ο δείκτης των τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπόλεις αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,9% σε ετήσια βάση. Έκθεση που δημοσιοποίησε η Federal Housing Finance Agency έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 6,3% στο τελευταίο 12μηνο.

Eμπορεύματα

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε περισσότερο από 2% την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό του αυτόν τον μήνα, καθώς οι νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν φόβους για διαταραχές στην ναυτιλιακή αλυσίδα σε συνδυασμό με τις επενδυτικές ελπίδες για περικοπές επιτοκίων που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων. Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν 2,5% στα 81,07 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate έκανε άλμα 2,7% στα 75,57 δολάρια. Το ράλι, σε ισχνές συναλλαγές με ορισμένες αγορές κλειστές λόγω εορτών, προστέθηκε στα κέρδη της περασμένης εβδομάδας ύψους περίπου 3%, αφού οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία ανησύχησαν τους επενδυτές και καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης.

Οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού την Τρίτη, με στήριγμα το ασθενέστερο δολάριο και την πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων. Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο δίνουν οι επενδυτικές προσδοκίες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος. Τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν οριακά στα 2.069,4 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.058,17 δολάρια η ουγγιά. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός την επομένη της χριστουγεννιάτικης αργίας, και αναμένεται να παραμείνει υποτονικός αυτή την «κουτσουρεμένη» εβδομάδα για τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για χρηματικές γονικές παροχές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Οι κρίσιμες προθεσμίες

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός το 2024 - Ποιες εταιρείες πρόλαβαν και έδωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις

ESG: Οι μεγαλύτερες αλλαγές που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider