Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο με «άλμα» άνω του 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο με «άλμα» άνω του 2%
Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν 2,5% στα 81,07 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate έκανε άλμα 2,7% στα 75,57 δολάρια.

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε περισσότερο από 2% την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό του αυτόν τον μήνα, καθώς οι νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν φόβους για διαταραχές στην ναυτιλιακή αλυσίδα σε συνδυασμό με τις επενδυτικές ελπίδες για περικοπές επιτοκίων που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν 2,5% στα 81,07 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate έκανε άλμα 2,7% στα 75,57 δολάρια. Το ράλι, σε ισχνές συναλλαγές με ορισμένες αγορές κλειστές λόγω εορτών, προστέθηκε στα κέρδη της περασμένης εβδομάδας ύψους περίπου 3%, αφού οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία ανησύχησαν τους επενδυτές και καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης.

«Υπάρχουν πολλές γεωπολιτικές εντάσεις σήμερα όσον αφορά τη Μέση Ανατολή… και έχει προκληθεί κάποια αγωνία εδώ για την ασφάλεια της διαμετακόμισης πετρελαίου και άλλων αγαθών», δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, συνεργάτης της Again Capital LLC. Παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή και τα νέα δρομολόγια των πλοίων, η πραγματική προσφορά δεν έχει ακόμη επηρεαστεί.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν πρόσθετα τέλη για τoν επανασχεδιασμό των δρομολογίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ, έναν σημαντικό ναυτιλιακό κόμβοπου χρησιμοποιείται για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. «Έχουμε προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκαλούν τα πλοία να κάνουν έναν τεράστιο γύρο, αυξάνοντας την τιμή και τον κίνδυνο», τόνισε ο Τιμ Σνάιντερ, οικονομολόγος της Matador Economics. «Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια όχι πολύ καλή αρχή για το 2024» πρόσθεσε.

Ο «μαύρος χρυσός» βρήκε επίσης υποστήριξη από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε την Τρίτη, εν όψει του χαμηλού πέντε μηνών των 101,42 μονάδων που σημειώθηκε την Παρασκευή. Ένα πιο αδύναμο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό - Μια ανάσα από τα 2.070 δολάρια

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός το 2024 - Ποιες εταιρείες πρόλαβαν και έδωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις

Εφορία: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για χρηματικές γονικές παροχές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Οι κρίσιμες προθεσμίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider