Επένδυση - «μαμούθ» 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ από Intel

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επένδυση - «μαμούθ» 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ από Intel
Η Intel επιβεβαίωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 25 δισ. δολάρια στο Ισραήλ έχοντας εξασφαλίσει κρατικά κίνητρα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Η Intel επιβεβαίωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 25 δισ. δολάρια στο Ισραήλ έχοντας εξασφαλίσει κρατικά κίνητρα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Η μεγάλη επένδυση είχε ανακοινωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούνιο αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα από την Intel. Σύμφωνα με το Bloomberg η επένδυση προβλέπει την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας στο Kiryat Gat, νότια του Τελ Αβίβ. Τα κρατικά κίνητρα που θα παράσχει το Ισραήλ στην εταιρεία ανέρχονται στο 12,8% της προγραμματισμένης επένδυσης.

«Το σχέδιο επέκτασης για την τοποθεσία Kiryat Gat αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Intel να ισχυροποιήσει και να καταστήσει πιο ανθεκτική την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η Intel είναι μεταξύ των κατασκευαστών ημιαγωγών (τσιπ) που ενεργά διαφοροποιεί την παραγωγή του εκτός της Ασίας, η οποία και κυριαρχεί στην αγορά αυτή. Επιπλέον η εταιρεία πρωτοπόρος των ημιαγωγών προσπαθεί να ανακτήσει τη θέση της αντιμετωπίζοντας τους ισχυρούς ανταγωνιστές της Nvidia και Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από την Intel να ξεκινήσει τις εργασίες επέκτασης στο εργοστάσιο έως το 2028 και να τις ολοκληρώσει μέχρι το 2035. Η Intel δεσμεύτηκε επίσης να δαπανήσει 60 δισεκατομμύρια σέκελ (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε Ισραηλινούς προμηθευτές την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 11.700 άτομα στο Ισραήλ. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η επένδυση είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε εταιρεία στη χώρα. «Η χρονική στιγμή που συμβαίνει (σ.σ. η επένδυση), σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού για τις επενδύσεις σε ημιαγωγούς, είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η AstraZeneca εξαγοράζει την κινεζική Gracell για 1,2 δισ. δολάρια

Τα 2 επώδυνα μαθήματα που πήρε η Goldman Sachs το 2023

Capital Economics: Σωστά οι αγορές δεν ακούν την ΕΚΤ - Αυτές θα «επιβάλουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία

gazzetta
gazzetta reader insider insider