Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε για 4η εβδομάδα το ανοδικό σερί - «Βουτιά» 19% της Anglo American

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε για 4η εβδομάδα το ανοδικό σερί - «Βουτιά» 19% της Anglo American
Σε υψηλά 22 μηνών ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Δεκτά με ανοδικές τάσεις έγιναν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα στοιχεία για την απασχόληση και την αγορά εργασίας από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που συνήθως δείχνουν το κλίμα που διαμορφώνεται στους κύκλους της Fed και τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει στη νομισματική πολιτική της. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους και στις Βρυξέλλες και τις συζητήσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ειδικότερα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,71%, με τους κλάδους των ταξιδίων και αναψυχής να προσθέτουν 1,6%, οδηγώντας τα κέρδη, την ώρα που οι μετοχές των μεταλλευμάτων υποχώρησαν 2,3%. Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο +1,08% στις 4.522 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 16.760, ενώ στην Γαλλία, ο CAC 40 βρέθηκε στο +1,32% στις 7.526 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο κατά 0,54% στις 7.554 μονάδες. Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 10.221 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 30,390 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,89%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI έκλεισε στο +0,58% στις 6.567 μονάδες.

Στο ταμπλό οι μετοχές της Anglo American «βούτηξαν» σχεδόν 19% μετά την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας εξόρυξης πως θα κόψει τις δαπάνες κεφαλαίου κατά 1,8% δισ. δολάρια μέχρι το 2026, εν μέσω μίας πτώσης στη ζήτηση των μετάλλων.

Τα κείμενα συμβιβασμού για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τα οποία θα τεθούν επί τάπητος τις επόμενες μέρες σε εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών και θεσμών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη πολιτική συμφωνία πριν αλλάξει ο χρόνος, δημοσίευσε σήμερα το Ecofin. Τα 3 πολυσέλιδα νομικά κείμενα για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ εμπεριέχουν πολύ περισσότερες ρήτρες και στόχους από το κείμενο - πρόταση της Κομισιόν.

Μάκρο

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 150.000 τον Οκτώβριο και 262.000 τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές περίμεναν 180.000. Οι μισθοί αυξήθηκαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Επίσης, στο 2,3% επιβράδυνε ο γερμανικός πληθωρισμός το Νοέμβριο με βάση την εναρμονισμένη μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μεταδίδει το Reuters. Η τελευταία μέτρηση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία. Τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, είχε αυξηθεί 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών ανταγωνισμού η επένδυση στην OpenAI

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο πτωτικό σερί των τραπεζών - Απώλειες 3,6% για τον κλάδο στην εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider