Ράλι στις ευρωαγορές με πληθωριστικό «γκάζι» από ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στις ευρωαγορές με πληθωριστικό «γκάζι» από ΗΠΑ
Μεγάλα κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ρόλο οδηγού τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 16:27

Σημαντικά κέρδη καταγράφεται στις ευρωαγορές την Τρίτη, μετά και το θετικό ξεκίνημα εβδομάδας καθώς οι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι τα σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ιδίως από τις ΗΠΑ, με τον αμερικανικό πληθωρισμό να επιβραδύνεται σημαντικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,94% στις 446 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,13% στις 4.237 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στις 15.395 μονάδες με +0,33%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που με κέρδη 0,04% φτάνει τις 7.089 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αγγίζει τις 7.390 μονάδες με πτώση 0,47%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,33% στις 29.021 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ισχυροποιείται 0,35% στις 9.495 μονάδες.

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στις πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς και σε περισσότερα οικονομικά στοιχεία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν αυτοπροσώπως στο Σαν Φρανσίσκο αύριο Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο.

Σε άλλες εξελίξεις, η Moody's έχει βρεθεί στη «γωνία» με τα Ιταλικά ομόλογα και την υποβάθμισή τους σε «σκουπίδια», κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε οικονομία της G7. O Μόριτζ Κρέιμερ, ο οποίος πέρασε 17 χρόνια στην S&P Global Ratings, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του παγκόσμιου chief rating officer για τις κρατικές αξιολογήσεις, αμφιβάλλει ότι oίκος θα ρίξει την Ιταλία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η δήλωση του έρχεται καθώς η Moody's έχει προγραμματίσει μια πιθανή ενημέρωση για τη Ιταλία την Παρασκευή. «Δεν είναι μια ρόδινη εικόνα για την Ιταλία αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι ακόμα μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσες να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να φτάσει σε βαθμό μη επενδυτικής βαθμίδας», υπογράμμισε. «Δεν νομίζω ότι η Moody's θα το κάνει, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει λόγος» πρόσθεσε.

Μάκρο

Στο πεδίο των «μάκρο», αισθητή κάμψη που ξεπέρασε τις προβλέψεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών εκτιμούσε πως θα υπήρχε υποχώρηση στο 3,3%. Σε μηναία βάση, ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή (0%) μετά τη αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας», ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Oι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το ίδιο τρίμηνο, ενώ η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,4% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι και κατά 1,3% στην ΕΕ.

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς καλλιεργούνται προσδοκίες για τις σινοαμερικανικές συνομιλίες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 0,34% υψηλότερα στις 32.695,93 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 2.345,29 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 2.433,25 μονάδες. Ο Kosdaq έκλεισε κατά 2,55% υψηλότερα στις 794,19 μονάδες, διακόπτοντας ένα σερί πέντε ημερών πτώσης. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 7.006,70 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο μετά από δύο ημέρες πτώσης. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,06% την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισε 0,07% κλείνοντας στις 3.582,06 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αδιάφορη για το «χαστούκι» της Moody's η Wall Street: «Ξέρουμε για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ»

Kafea Terra: «Βλέπει» αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023 – Η αναπτυξιακή στρατηγική

Το «Deep Blue Project» των 132 εκατ. ευρώ με ξενοδοχείο/επιπλωμένες κατοικίες στη Σιθωνία Χαλκιδικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider