ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο
Αισθητή κάμψη που ξεπέρασε τις προβλέψεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο - «Πληγή» παραμένει ο δομικός.

Αισθητή κάμψη που ξεπέρασε τις προβλέψεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed να απομακρύνονται από τα επενδυτικά ραντάρ, ενώ το σενάριο των μειώσεων εντός του 2024 κερδίζει έδαφος.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών εκτιμούσε πως θα υπήρχε υποχώρηση στο 3,3%. Σε μηναία βάση, ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή (0%) μετά τη αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας», ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Oι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι αγορές «ξέσπασαν». Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κάτω και από το 4,5%, μια πτώση που ισοδυναμεί σε περίπου 13 μονάδων βάσης, ενώ το 2ετές «κατρακύλησε» στο 4,9% χάνοντας 14 μονάδες βάσης.

Ίδια εικόνα και στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με τα futures των δεικτών της Wall Street να σημειώνουν ράλι. Ενδεικτικά, εκείνα του Nasdaq ενισχύονται 1,6%, του S&P 500 κινούνται στο +1,1% και του Dow Jones κερδίζουν 0,9%.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2%, επίπεδο που έχει ορίσει για τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Οι αγορές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πολιτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει φτάσει στο απόγειό της, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και άλλα στελέχη της τράπεζας έχουν αντιταχθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Επιβεβαίωση της συρρίκνωσης 0,1% το γ’ τρίμηνο

ΕΕ-ΗΠΑ: Πιθανή παράταση της «εκεχειρίας» στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου

Αδιάφορη για το «χαστούκι» της Moody's η Wall Street: «Ξέρουμε για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider