Καρέ πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο - Απώλειες 1,37% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρέ πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο - Απώλειες 1,37% στην εβδομάδα
Νέες βαριές απώλεις στο ΧΑ με «ουρά» πωλήσεων. Στα όρια των 1.200 μονάδων η αγορά ξανά.

«Ανεβαίνουν οι διεθνείς αγορές, πέφτει το ΧΑ - πέφτουν οι διεθνείς αγορές διολισθαίνει περισσότερο το ΧΑ». Αυτό συμβαίνει στο Χρηματιστήριο εδώ και αρκετές συνεδρίασεις που υπάρχει έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και απαξίωση.

Το ΧΑ αρνείται να ακολουθήσει τη διεθνή τάση και αυτό γιατί βασίζεται σε ξένα funds που κερδοσκοπούν συνεχώς και ανεβοκατεβάζουν μια ρηχή αγορά όποτε θελήσουν. Εξάλλου οι ξένοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις και αυτό γίνεται για 7ο διαδοχικό μήνα.

Το πρόβλημα της αγοράς είναι κατά βάση δομικό και έχει να κάνει με πλειάδα θεμάτα που ξεκινούν από το χαμηλό έλεγχο, την έλλειψη εμπιστοσύνης που αποπνέει, το ότι δεν μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών οχημάτων για τοποθετήσεις, αλλά σοβαρές εταιρείες για εισαγωγή. Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί η διοίκηση της ΕΧΑΕ, το πώς διάφορες εταιρείες δε βλέπουν το ΧΑ για εισαγωγή, το ότι οι μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές έχουν ξεγράψει το σενάριο του dual listing; Από την άλλη, θετική μεν η ΕΝΑ αλλά δε θα φέρει κεφάλαια ούτε θα είναι ο μοχλός που θα τραβήξει την αγορά.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα των roadshows σε Γενεύη, Φρανκφούρτη και Παρίσι και γιατί όλα αυτά τα roadshows δεν αποδίδουν καρπούς, όπως και αυτό της Morgan Stanley που θα επαναληφθεί φέτος - χωρίς τη συμμετοχή εγχώριων χρηματιστηριακών γιατί είναι επιλογή της ΕΧΑΕ και διάφορων παραγόντων να τις περιθωριοποιήσουν αγνοοόντας ότι αυτοί κρατούν ζωντανό των παλμό των εγχώριων θεσμικών και μικροεπενδυτών - όταν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής δε καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, πέρα από τις τράπεζες και τη Mytilineos.

Άρα, όταν η M.S δε γνωρίζει τις Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, Aegean κτλ πως αυτή θα τις φέρει κοντά με νέα κεφάλαια; Σαφώς λοιπόν το πρόβλημα είναι δομικό και λάθος χειρισμών και επιλογών (όπως γίνεται και με τα placement των τραπεζών) και όλα αυτά συνηγορούν στη διαμόρφωση ενός κλίματος μιζέριας, μεμψιμοιρίας και νευρικότητας. Αυτό είναι το επίπεδο της μιας άκρως ρηχής αγοράς που κινείται με ένα σαθρό market making, και καλώς κακώς με αυτά θα πρέπει να πορευθούν οι επενδυτές.

Το δρόμο της ΜΟΗ και του ΟΤΕ που βούλιαξαν χθες, και συνέχισαν και σήμερα, ακολούθησε η ΕΕΕ που έκλεισε με απώλειες άνω του 2,5% και η Jumbo στο -2,91% ενώ ο ΟΤΕ νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε περιβάλλον lockdown. Σχεδόν όλα τα blue chips κοκκίνησαν, γιατί έτσι θέλησαν κάποια funds να παίξουν την αγορά και φυσικά να αγοράσουν φθηνότερα κάποιοι μελλοντικοί αγοραστές. Λες και οι δυνητικοί αγοραστές αν ήταν σοβαροί παίχτες με κεφάλαια θα τους ενδιέφερε το που θα αγοράσουν τις πάνφθηνες μετοχές του ΧΑ.

Δυστυχώς λοιπόν η απαξίωση συνεχίζεται και πολλοί αναμένουν το placement της ΕΤΕ - υποτίθεται για να στείλουν ξανά την αγορά υψηλότερα - και την «καλύτερη» προσφορά της Uni για την Alpha Bank που η μετοχή κινείται σταθερά πάνω από το 1,33 που προσέφεραν οι Ιταλοί. Αρκετοί βασίζονται στην τάση των διεθνών αγορών και τις πιέσεις που μπορεί να καταγράφονται για να δικαιολογήσουν την πορεία της εγχώριας αγοράς. Μα όταν οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall ανέβαιναν σημαντικά, το ΧΑ υστερούσε σημαντικά αν δεν έπεφτε, άρα ποια διεθνή τάση ακολουθεί;

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ «την «υγειά» του δείχνει να έχει βρει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ πέριξ των 1.200 μονάδων, ευελπιστώντας σε ένα ντόπιο year end rally. Το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το Πετρέλαιο και τα Ομόλογα στο προσκήνιο. Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P, που δείχνει την απουσία "στρες" στη μεγαλύτερη Κεφαλαιαγορά του πλανήτη. Οι μεγάλοι Διαχειριστές ετοιμάζονται να «κλείσουν βιβλία» πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες... παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια τους επόμενους μήνες. Αυτή η εκτίμηση -μαζί με τη διόρθωση της τιμής του Πετρελαίου- έχει οδηγήσει τα Ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των short και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα, εκτιμούμε ότι το σενάριο νέας «ανάφλεξης» του κόστους της Ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια «κλωστή» καθώς το Μεσανατολικό επιμένει. Μένει να δούμε αν και αυτή πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη «λήθη» των Αγορών. Κλείνοντας με την Αθήνα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το ΧΑ, ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι... Β' Εθνικής».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ διολίσθησε σήμερα κατά 1,23% στις 1.203,08 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός, εν μέσω απαξίωσης, στα 73,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,42% στις 2.920,53 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,94% στις 950,13 μονάδες.

Ο ΓΔ συμπλήρωσε έτσι 4 πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες στην εβδομάδα στο 1,37%, ενώ ο FTSE 25 και ο τραπεζικός διολίσθησαν κατά 2,04% και κατά 2,6% αντίστοιχα.

Προφανώς οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ασχέτως αν έβγαλαν δυνατά αποτελέσματα...!

Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 2,58% στα 1,395 ευρώ, η Εurobank διολίσθησε κατά 2,16% στα 1,495 ευρώ, η Πειραιώς κατά -1,51% στα 2,748 ευρώ και η ΕΤΕ κατά -1,31% στα 5,44 ευρώ. Βαριές απώλειες για την ΕΕΕ στο -2,67% και τα 24,10 ευρώ αλλά και η ΜΟΗ στο -3,04% και τα 21,70 ευρώ, με τη δεύτερη να καταγράφει τζίρο 4,78 εκατ.

Ούτε η Τιτάν άντεξε το speculation κλείνοντας με απώλειες 0,11% στα 19,02 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,18% και την Τέρνα Ενεργειακή στο -1,48%. Στο κόκκινο Lamda, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

ΔΙαφοροποίηση μέσα σε ένα κόκκινο ταμπλό από τη ΔΕΗ με κέρδη 2,3% στα 10,02 ευρώ.

Ήπια άνοδο 0,32% στα 12,66 ευρώ, για ΕΛΧΑ στο 0,84% και τα 1,68 ευρώ και ΕΧΑΕ στο 0,31% και τα 4,85 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities η ΔΕΗ - Η ηγετική παρουσία και οι συνέργειες που διαμορφώνουν τη στρατηγική πορεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider