Ευρωαγορές: Επανήλθαν στο θετικό μομέντουμ της προηγούμενης εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επανήλθαν στο θετικό μομέντουμ της προηγούμενης εβδομάδας
Μετά από ένα διήμερο πτωτικό σερί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν στην ανοδική διάθεση που χαρακτήρισαν τις συνεδριάσεις του προηγούμενου πενθημέρου.

Ήπια κέρδη σημείωσε την Τετάρτη ο Stoxx 600 μετά από την λήξη των συνεδριάσεων στις ευρωαγορές πιάνοντας και πάλι το θετικό momentum της προηγούμενης εβδομάδας μετά από δύο ημέρες απωλειών.

Το ξεκίνημα της ημέρας κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, και ίσως σε αυτό να έπαιξε τον ρόλο της και η χθεσινή δήλωση της Μισέλ Μπάουμαν της Fed πως πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. «Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% εγκαίρως», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το επιτόκιο, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν σε ένα εύρος 5,25% και 5,5%, «φαίνεται να είναι περιοριστικό και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί από τον Σεπτέμβριο».

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 444,21 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,60% στις 4.178 μονάδες. Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε ήπια πτώση 0,09% στις 7.403 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στα «πράσινα» με κέρδη 0,49% στις 15.226 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.036 μονάδες κλείνοντας στο +0,72%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 28.436 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,53% στις 9.285 μονάδες.

Οικονομία

Απίθανο θεωρεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το ενδεχόμενο να «καταρρεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και εάν η περίοδος αύξησης των επιτοκίων μετρά πάνω από έναν χρόνο.

«Οι προοπτικές για την Ευρώπη αφορούν σε μία ''ήπια προσγείωση'', με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά» σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρύτερη περιοχή θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023, ανεβάζοντας ελαφρώς ρυθμούς στο 1,5% το 2024. Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η επιστροφή των τιμών καταναλωτή σε κανονικά επίπεδα - αφού «εκτινάχθηκαν» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδηγώντας στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων - μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Επίσης, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει «επαγρύπνηση», επειδή ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, τροφοδοτούμενος από την αύξηση των μισθών και τη συρρίκνωση της προσφοράς εργασίας.

Επιχειρηματικά νέα

Καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η Commerzbank, λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, η κερδοφορία του γ' τριμήνου ανήλθε σε 684 εκατ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 619 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 34%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 2,17 δισ. ευρώ.

Αποτελέσματα υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η Credit Agricole, καθώς επωφελήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα γνώρισε αύξηση 19% στα έσοδα και «άλμα» 33% στην κερδοφορία της. Σημειωτέον ότι τα αποτελέσματά αυτά, προήλθαν μεταξύ άλλων από τα έσοδα από δανεισμό στην Ιταλία.

Η adidas ανακοίνωσε πως μείωσε τα επίπεδα αποθεμάτων κατά 23% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σε 4,85 δισ. ευρώ, μία ελαφρά μεγαλύτερη πτώση από το αναμενόμενο. Ο γερμαντικός κολοσσός ένδυσης και υπόδησης, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 409 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Marks & Spencer: Θετικά τα σημάδια της εορταστικής αγοράς - Νωρίτερα ψωνίζουν οι καταναλωτές

Αυξήσεις σε τρία επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ από το 2024 - Όλα τα νέα ποσά

«Year end rally» για τον S&P 500 βλέπει η UBS - Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 - 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider