Μπάουμαν (Fed): Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάουμαν (Fed): Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια
«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% εγκαίρως».

Η Μισέλ Μπάουμαν της Fed δήλωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αλλά εξήγησε ότι η ενίσχυση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% εγκαίρως», δήλωσε η Μπάουμαν, συμπληρώνοντας ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν σε ένα εύρος 5,25% και 5,5% κατά τη συνεδρίασή τους την περασμένη εβδομάδα, «φαίνεται να είναι περιοριστικό και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί από τον Σεπτέμβριο».

Υπογράμμισε ότι μέρος της σύσφιξης έχει συμβεί μέσω της πρόσφατης αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες, μπορεί να είναι ευμετάβλητες με την πάροδο του χρόνου. Είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην οικονομία και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

«Επιπλέον, υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομία και τις προσωπικές μου εκτιμήσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκπλήξεις στα στοιχεία, τις αναθεωρήσεις των δεδομένων και τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε. «Όμως, θα παρακολουθώ στενά τα νέα δεδομένα, καθώς θα αξιολογώ τις επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές και την κατάλληλη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής» σημείωσε.

Τέλος, εμφανίστηκε πρόθυμη να υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει «ή είναι ανεπαρκής για να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως».

Είπε ότι η τελευταία έκθεση για την απασχόληση «έδειξε μια αγορά εργασίας με υγιή αύξηση των θέσεων εργασίας». Η έκθεση έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, μετά από αύξηση 297.000 τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Σε υψηλό 12 ετών τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα

Επιτόκια: Έχουν φθάσει στο peak τους; Πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις - Τα «στοιχήματα» της αγοράς

Νάγκελ (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα - Μένουμε σε επαγρύπνηση

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider