ΔΝΤ: Δεν θα «καταρρεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία - Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Δεν θα «καταρρεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία - Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια
Απίθανο θεωρεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το ενδεχόμενο να «καταρρεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και εάν η περίοδος αύξησης των επιτοκίων μετρά πάνω από έναν χρόνο. 

Απίθανο θεωρεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το ενδεχόμενο να «καταρρεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και εάν η περίοδος αύξησης των επιτοκίων μετρά πάνω από έναν χρόνο.

«Οι προοπτικές για την Ευρώπη αφορούν σε μία ''ήπια προσγείωση'', με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά» σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρύτερη περιοχή θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023, ανεβάζοντας ελαφρώς ρυθμούς στο 1,5% το 2024.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η επιστροφή των τιμών καταναλωτή σε κανονικά επίπεδα - αφού «εκτινάχθηκαν» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδηγώντας στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων - μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

«Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου» επισημαίνει το ΔΝΤ.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της χαλάρωσης πολύ νωρίς είναι σημαντικό» αναφέρει ακόμα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, αν και οι αυξανόμενοι μισθοί βοηθούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, υπάρχει ο κίνδυνος να υποκινήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις - ειδικά εάν δεν συνοδεύονται από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Αυτά, καθώς οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με πιο έντονο ανταγωνισμό όσον αφορά στην προσέλκυση εργαζομένων. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι αμοιβές έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε πιο προηγμένες περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης και της εξάλειψης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού» επισημαίνει το ΔΝΤ.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρακολουθούν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν στενά τους μισθολογικούς διακανονισμούς και τη συνοχή τους με τις τάσεις παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική» υπογραμμίζει το Ταμείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η σιωπηρή «στροφή» στην οικονομική πολιτική έχει αρχίσει και στην Ελλάδα

Ανοίγει ξανά ο «φάκελος» φοροαπαλλαγές -  Η σύσταση Στουρνάρα και η «δεξαμενή» των 12,9 δισ. ευρώ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σχέδιο και οι αλλαγές για να «ξυπνήσει» η Εναλλακτική Αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider