Χρηματιστήριο: Υποτονικότητα και έλλειψη αγοραστών - «Μίλησαν» οι πωλητές στις δημοπρασίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Υποτονικότητα και έλλειψη αγοραστών - «Μίλησαν» οι πωλητές στις δημοπρασίες
Δυναμική αντίδραση από Μυτιληναίο. Δεν «έτρεξαν» οι τράπεζες. Ράλι για Intralot.

Υποτονικότητα και έλλειψη αγοραστών ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης κάτι που έγινε αισθητό και χθες και σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει όταν οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κρατούν και να βλέπουν υψηλότερα.

Το ΧΑ συνέχισε σε ρυθμούς υποαπόδοσης, παρά τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών και άλλων εισηγμένων, με το market making να κρατεί καλά, ενώ και η ρηχότητα της αγοράς δε βοηθά σε καμία περίπτωση να υπάρξει μια βιώσιμη και δυνατή ανοδική κίνηση. Το speculation συνεχίζεται πλέον σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ και σήμερα στις δημοπρασίες πολλές μετοχές έκλεισαν αρκετά χαμηλότερα, όπως οι τράπεζες, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ και ηπιότερα η Μυτιληναίος, με τις τρεις τελευταίες να αρχίζουν να βρίσκουν ρυθμό.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έρχεται πλέον μόνο από αλγόριθμους και όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr εάν η αγορά θέλει να κυνηγήσει ένα δυνατό φινάλε έτους σίγουρα η συναλλακτική δραστηριότητα θα πρέπει να ενισχυθεί και κυρίως να υλοποιηθεί από real investors, με τους τζίρους να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να δυναμώσουν την τάση.

Χθες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξέπληξαν θετικά με τις αποδόσεις τους, θέτοντας σε πρώτη γραμμή την επιβράβευση των μετοχών. Παράλληλα, από τη Δευτέρα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για το placement της ΕΤΕ και όπως όλα δείχνουν αναμένονται άκρως θετικές εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν ευρύτερα την εικόνα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Επιπλέον, στις κορυφαίες επιλογές της στρατηγικής της JP Morgan για τη ζώνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα οι ελληνικές μετοχές.

Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί στις δέκα κορυφαίες επιλογές του στην περιοχή, τη μετοχή της Alpha Bank (από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών που διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση - προτιμά Ελλάδα και Σαουδική Αραβία) με σύσταση «overweight» όπως και στην Ελλάδα και τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ.

Σειρά παίρνει αύριο η ΔΕΗ για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου (after market). Η Eurobank Equities αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ετήσια βάση, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν έσοδα τρίτου τριμήνου στα 1,9 δισ. ευρώ (-55% σε ετήσια βάση) λόγω χαμηλότερων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, με επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 304 εκατ. ευρώ (+42% σε ετήσια βάση). Σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδόσεις, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν κοντά στα 76 εκατ. ευρώ.

Ένα άκρως ισχυρό τρίμηνο θα παρουσιάσει και η Τιτάν με πολύ ισχυρή κερδοφορία, με EBITDA +47% σε ετήσια βάση στα 140 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές. Η Eurobank Equities αναμένει έσοδα σε επίπεδο ομίλου στα 643 εκατ. (+3% ετησίως), καθώς η ζήτηση και οι τιμές φαίνεται να έχουν παραμείνει υγιείς. Αναμένουμε βελτιωμένο περιθώριο EBITDA γ' τριμήνου στο 22% περίπου έναντι 15% το τρίτο τρίμηνο του 2022, υποστηριζόμενο από πρωτοβουλίες τιμολόγησης και κόστους. Στην ουσία, η χρηματιστηριακή αναμένει κέρδη της τάξεως των 73 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο, +66% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές επισημαίνουν πως βρισκόμαστε στο κύμα 5 όπου η αγορά ανεβαίνει εν μέσω αμφιβολιών και ανησυχίας, αλλά κινείται προς τα πάνω. Παράλληλα, εκτιμούν πως η αγορά θα ανεβαίνει σταθερά μέχρι τις 1.380 μονάδες περίπου, με μικροδιορθώσεις, ενώ οι ίδιοι δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στο «Santa Claus Rally» και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και σήμερα, παρότι προς το τέλος πήγε να βρει το θετικό πρόσημο, στις δημοπρασίες οι πωλητές μίλησαν ξανά, θέλοντας να κρατήσουν χαμηλά την αγορά. Ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 0,13% στις 1.227,27 μονάδες, με τον τζίρο να φθίνει σημαντικά στα 60,50 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα δεν είναι πως υπάρχουν πωλήσεις και κατοχυρώσεις κερδών. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν αγοραστικά χέρια να στείλουν την αγορά υψηλότερα, με δύναμη και πειθώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,12% στις 2.993,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε στο φινάλε με την πτώση της Πειραιώς στο -0,22% και στις 983,43 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank συνεχίζει να υπεραποδίδει με κέρδη 0,52% σήμερα στα 1,558 ευρώ, και την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 0,07% και τα 5,504 ευρώ παρότι άρχιζε να βρίσκει ρυθμό. Στο 0,03% έκλεισε η Alpha Bank στα 1,46 ευρώ, ενώ η Πειραιώς βυθίστηκε κατά 2,46% στα 2,858 ευρώ.

Αντίδραση έβγαλε η Μυτιληναίος παρότι έφτασε μέχρι τα 35,50 ευρώ όπως και η Τέρνα ΕΝεργειακή στα 15,20 ευρώ και οι δύο περιόρισαν τα κέρδη τους στο 1,49% και τα 35,36 ευρώ και η δεύτερη στο 2,05% και τα 14,90 ευρώ.

Ισχυρά ανοδικά η Ελλάκτωρ στο 2,71% και τα 2,085 ευρώ, όπως και ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν και τα ΕΛΠΕ που έφτασαν τα 7,54 ευρώ.

Απώλειες από την άλλη για ΕΕΕ, ΜΟΗ και Aegean, ενώ πιέσεις πέρασαν σήμερα στη Jumbo, με επενδυτές να παίρνουν κέρδη.

Τα βλέμματα έκλεψε σήμερα η Intralot με κέρδη 10,42% στα 0,795 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 4,7 εκατ. ευρώ. Ανοδικά και η Intracom στο 3,96% και τα 2,23 ευρώ αλλά και η Ideal στο 2,28% και τα 6,29 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan: «Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα - Κορυφαία επιλογή στη ζώνη CEEMEA η Alpha Bank

Η Piraeus Securities αυξάνει στα 44,5 ευρώ την τιμή-στόχο για τη Mytilineos

Η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αρκαδία - Επενδύσεις 600 εκατ. από την κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider