Wall Street: Μικρά κέρδη την παραμονή του πληθωρισμού

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μικρά κέρδη την παραμονή του πληθωρισμού
Μικρή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, με τους traders να αναμένουν αύριο τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να καλωσορίζουν το μεγάλο deal του ενεργειακού κλάδου.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, με τους traders να αναμένουν αύριο τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να καλωσορίζουν το μεγάλο deal του ενεργειακού κλάδου.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% ή κατά 65,57 μονάδες, στις 33.804 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,43% ή 18,71 μονάδων, στις 4.376 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,71% ή 96 μονάδων, στις 13.659 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημέρα ανόδου για τους δείκτες.

Στα μάκρο της ημέρας, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 0,3%. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού είχαν ενισχυθεί κατά 0,7%.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σημειώνουν ότι με τις εποχικά προσαρμοσμένες τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σχεδόν κατά 3% από τον Αύγουστο, ο επίσημος ΔΤΚ (+0,26% έναντι +0,63% τον προηγούμενο μήνα) θα ξεπεράσει ελαφρώς τον δομικό (+0,24% έναντι +0,28%). Αυτό θα επιτρέψει στον δομικό ΔΤΚ να μειωθεί από το 4,4% στο 4% με τον επίσημο πληθωρισμό να κινείται από το 3,7% στο 3,5%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει ανάσα στις μετοχές αλλά και στη Fed που κουβαλάει ακόμη το βάρος των επιτοκίων και να επιτύχει το soft landing που επιδιώκει.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε επίσης σήμερα στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που αποκάλυψαν διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων για το αν θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων. Όλοι συμφωνούν, ωστόσο, πως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πεπεισμένοι πως ο πληθωρισμός κατευθύνεται πίσω προς το 2%.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επισημοποιήθηκε το mega deal της Exxon Mobil για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων ή 253 δολάρια ανά μετοχή. Ως μέρος της συμφωνίας, οι μέτοχοι της υπό εξαγορά εταιρείας θα λάβουν 2.323 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το α’ εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Πτώση άνω του 12% σημείωσε η μετοχή της γνωστής κατασκευάστριας σανδαλιών Birkenstock, η οποία έκανε σήμερα το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο. Οι μετοχές της τιμολογήθηκαν στα 46 δολάρια έκαστη, αλλά υποχώρησαν στα 40,20 δολάρια έως το τέλος της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αιχμάλωτη» πετρελαίου η παγκόσμια οικονομία – Η απεξάρτηση από τα ορυκτά αργεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider