Η Wall Street «αγνοεί» τον πληθωρισμό και καταγράφει άνοδο

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street «αγνοεί» τον πληθωρισμό και καταγράφει άνοδο
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να «κάνουν τα στραβά μάτια» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να καλωσορίζουν μια μεγάλη συγχώνευση στον ενεργειακό κλάδο. 

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να «κάνουν τα στραβά μάτια» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να καλωσορίζουν μια μεγάλη συγχώνευση στον ενεργειακό κλάδο.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,13% στις 33.784 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,08%, στις 4.361 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται στο +0,32% και τις 13.606 μονάδες.

Αναλυτικά στα μάκρο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 0,3%. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού είχαν ενισχυθεί κατά 0,7%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ακόμη και μετά τα πιο «θερμά» των αναμενόμενων νούμερα για τον πληθωρισμό, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σημειώνουν ότι με τις εποχικά προσαρμοσμένες τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σχεδόν κατά 3% από τον Αύγουστο, ο επίσημος ΔΤΚ (+0,26% έναντι +0,63% τον προηγούμενο μήνα) θα ξεπεράσει ελαφρώς τον δομικό (+0,24% έναντι +0,28%). Αυτό θα επιτρέψει στον δομικό ΔΤΚ να μειωθεί από το 4,4% στο 4% με τον επίσημο πληθωρισμό να κινείται από το 3,7% στο 3,5%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει ανάσα στις μετοχές αλλά και στη Fed που κουβαλάει ακόμη το βάρος των επιτοκίων και να επιτύχει το soft landing που επιδιώκει.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επισημοποιήθηκε το mega deal της Exxon Mobil για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων ή 253 δολάρια ανά μετοχή. Ως μέρος της συμφωνίας, οι μέτοχοι της υπό εξαγορά εταιρείας θα λάβουν 2.323 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το α’ εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία θα προσφέρουν μια καλύτερη ματιά στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της νομισματικής αρχής αφότου επέλεξε να «παρακάμψει» μία αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν τον συνεχιζόμενο πόλεμο που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς ως τρομοκρατικές και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Επιστρέφουν στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Οι πιο ευαίσθητες και ανθεκτικές αγορές μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider