Άνω του 4% η άνοδος για το πετρέλαιο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνω του 4% η άνοδος για το πετρέλαιο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Κέρδη έως και 4,5% βρέθηκε να καταγράφει νωρίτερα η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση 18:23

Κέρδη άνω του 4% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.100.

Το Brent ενισχύεται 4,2% στα 88,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI καταγράφει άλμα 4,4% στα 85,28 δολάρια το βαρέλι.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εβραϊκής γιορτής, η παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ — από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να προειδοποιεί πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

Σύμφωνα με το CNBC, παρά την ανοδική αντίδραση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πιθανότατα προσωρινή. «Για να έχει αυτή η σύγκρουση μόνιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει συνεχής μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή των μεταφορών», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων της Commonwealth Bank.

«Διαφορετικά, και όπως έχει δείξει η ιστορία, η ανοδική αντίδραση της τιμής του πετρελαίου τείνει να είναι προσωρινή και εύκολα θα ξεπεραστεί από άλλους παράγοντες της αγοράς», έγραψε σε σημείωμα προς επενδυτές. Η σύγκρουση δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο καμία σημαντική πηγή προμήθειας πετρελαίου, πρόσθεσε.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σημαντικός παίκτης για το πετρέλαιο. Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Ο παράγοντας Ιράν και η Χεζμπολάχ

Ωστόσο, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι μιας βασικής περιοχής παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να εξαπλωθεί και στο Ιράν. «Εάν οι δυτικές χώρες συνδέσουν επίσημα τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών με την επίθεση της Χαμάς, τότε η προμήθεια πετρελαίου και οι εξαγωγές του Ιράν αντιμετωπίζουν καθοδικούς κινδύνους», δήλωσε ο Dhar.

«Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Εάν το Ιράν εμπλακεί σε αυτό, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού, αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Ομίλου Eurasia, Henning Gloystein, σε email στο CNBC.

Με το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών να διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ, ο πρόεδρος του Rapidan Energy Group Bob McNally προβλέπει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου από 5 έως 10 δολάρια.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε στο CNBC ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν «πολύ υψηλότερα» εάν υπάρξει ανάμειξη της Χεζμπολάχ. «Ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται ένα αυθεντικό πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου και συμβάλλει σε μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο είναι εάν η αγορά πιστεύει ότι οι μάχες θα επεκταθούν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

Προμηθευτές ρεύματος: Εμπορικό restart με την επάνοδο της ρήτρας – Νέα τιμολόγια από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider