Wall Street: Πιέσεις από τα πολυετή υψηλά στις αποδόσεις των ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πιέσεις από τα πολυετή υψηλά στις αποδόσεις των ομολόγων
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 34.236 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώνεται 1,11% στις 4.353 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,25% στις 13.300 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:43

Διευρύνονται οι απώλειες για την Wall Street καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν σε υψηλά πολλών ετών, ενώ παράλληλα οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» το pause της Fed για τα επιτόκια και την ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ με το «higher for longer».

Yπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 34.236 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώνεται 1,11% στις 4.353 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,25% στις 13.300 μονάδες.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 4,48%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, ενθαρρύνοντας τη Fed να προχωρήσει σε τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος. Η απόδοση του διετούς ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Πέμπτη, επίσης σε υψηλά από το 2007.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες την Τετάρτη έκλεισαν με πτώση αφού η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέα άνοδο πριν το 2024. Την προσήλωση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% αλλά και στη διασφάλιση της «υγείας» της αγοράς εργασίας, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για νέες αυξήσεις αν χρειαστεί.

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα τρέχοντα δεδομένα, πρόσθεσε, τονίζοντας η FOMC είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν κριθεί κατάλληλο. Eξήγησε πως το γεγονός ότι αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αυτή τη συνάντηση «δεν σημαίνει ότι έχουν φτάσει στη νομισματική πολιτική που επιδιώκουν» συμπληρώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή δεν έχει αποφασίσει αν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα ή όχι. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ αναζητά «πειστικές αποδείξεις» πως ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο. Σχετικά με την συζήτηση εντός της FOMC σημείωσε πως «δεν ήταν σαν να μαλώναμε» για την ανάγκη για άλλη μια αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του έτους. «Οι άνθρωποι απλώς εξέφραζαν τις απόψεις τους. Οι άνθρωποι θέλουν να πείθονται και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπέρασμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» πρόσθεσε.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο «βούτηξαν» οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, δείγμα πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και εύρωστη, ένα στοιχείο που άλλωστε λαμβάνει σοβαρά υπόψη της και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά 20.000 στο χαμηλό οκτώ μηνών στις 201.000, μειωμένες από τις αναθεωρημένες 221.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι αιτήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πολύ χαμηλό αριθμό απωλειών θέσεων εργασίας. Συνήθως αυξάνονται όταν η οικονομία αποδυναμώνεται και πλησιάζει η ύφεση, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου σε 225.000 συνολικά. Η αύξηση των επιτοκίων που ενορχηστρώθηκε από την Fed για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό υποτίθεται ότι θα επιβράδυνε την οικονομία και θα αύξανε την ανεργία. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως ωθεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να ξοδεύουν λιγότερα. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν, οι απολύσεις πλησιάζουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις 3,8%. Η Fed φαίνεται επίσης έτοιμη να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, δίνοντας στην οικονομία περισσότερη ανάσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλγαρία: Ο φορολογικός παράδεισος, η χρυσή εποχή και η μαζική μεταφορά έδρας επιχειρήσεων

Στροφή από τη Goldman Sachs - Στα τέλη του 2024 θα μειώσει τα επιτόκια η Fed

BoE: Τέλος στο σερί 14 αυξήσεων επιτοκίων - Παύση με ώθηση από την επιβράδυνση των τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider