«Βόμβα» 1,2 τρισ. ευρώ για την μεταπανδημική αγορά εργασίας

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βόμβα» 1,2 τρισ. ευρώ για την μεταπανδημική αγορά εργασίας
Μόνο η αγορά εργασίας «αντιστέκεται» και δεν προσαρμόζεται στη «νέα» πραγματικότητα, λόγω των συνηθειών που υιοθέτησε επί COVID-19.

Η νέα εποχή που ανατέλλει μετά από 3,5 χρόνιας πανδημίας, βρίσκει τον κόσμο... μουδιασμένο, όμως οι περισσότερες πτυχές της «κανονικότητας» στη ζωή μας έχουν επιστρέψει. Οι σινεφίλ συρρέουν στους κινηματογράφους, τουρίστες και παραθεριστές «φουλάρουν» τα αεροδρόμια για διακοπές και τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία. Η μόνη κατηγορία που φαίνεται πως ακόμη «αντιστέκεται» και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη «ανανεωμένη» μεταπανδημική πραγματικότητα, λόγω των συνηθειών που υιοθέτησε επί COVID-19 είναι μία: ο κόσμος της εργασίας.

Η καραντίνα και η τηλεργασία μπήκαν δυναμικά στις ζωές μας, με δισεκατομμύρια εργαζόμενου σε γραφεία, εταιρείες, ακόμη και κυβερνήσεις να καλούνται πλέον να αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες πολιτισμικές διαφορές στην κουλτούρα όλων των χωρών του πλανήτη: Ασιάτες και Ευρωπαίοι εργαζόμενοι επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό πίσω στους χώρους δουλειάς, με πολύ ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τους συναδέλφους τους από την Αμερική.

Τα ασιατικά κράτη έκαναν καλύτερη δουλειά με τον Covid-19 κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να... κακοφαίνεται στους εργαζόμενους εκεί η εργασία από το σπίτι και η επιστροφή στο γραφείο ήταν ευκολότερη. Η εικόνα στην Ευρώπη διαφέρει ευρέως σε κάθε κράτος: το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξ αποστάσεως εργασίας και η Γαλλία ένα από τα χαμηλότερα. Όμως, ένας νέος κανόνας κοινής αποδοχής παντού είναι η θεσμοθέτηση των ευέλικτων ωραρίων δουλειάς. Παράλληλα, υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι πολιτικοί δεν διαμεσολάβησαν στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αφήνοντας τους εργοδότες και το προσωπικό τους να... «τα βρουν μεταξύ τους».

Βέβαια, όπως είναι λογικό, τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζουν και οι κανόνες που ισχύουν σε κάθε εταιρία: Η Amazon και η Zoom για παράδειγμα, είναι σε διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία για μερικές ημέρες της εβδομάδας, έστω. Από την άλλη, η Goldman Sachs θέλει τους υπαλλήλους της στα γραφεία πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στη Walt Disney, το καθεστώς είναι τέσσερις ημέρες. Για Google και πολλούς άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς είναι τρεις. Τα υβριδικά χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ο κανόνας για τους επισκέπτες γραφείου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει όμως, πως τόσο η «Μεγάλη Παραίτηση» όσο και η πλήρης αναδιάρθρωση του εργασιακού τοπίου με πογκρόμ απολύσεων που έφερε η αύξηση της ζήτησης στο ζενίθ της πανδημίας. Τώρα, η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, ο άνοδος του πληθωρισμού και η ύφεση σε πολλές οικονομίες παγκοσμίως, σημαίνει ότι οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί και τα μέτρα για μείωση κόστους βρίσκονται στην πρώτη αιχμή.

Παράλληλα, επί τάπητος τίθεται ο ολικός επανασχεδιασμός των εργασιακών σχέσεων στη νέα «δυστοπία» καθώς, πέρα από όλα τα άλλα, υπάρχουν και «ασύλληπτες» οικονομικές επιπτώσεις για τον κόσμο του επιχειρείν: Το McKinsey Global Institute εκτιμά ότι οι αλλαγές που έφερε η πανδημία θα μπορούσαν να «διαγράψουν» έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,2 δισ. ευρώ) αξίας ακινήτων σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έως το 2030. «Όλοι ρωτούν, αν υπάρχει επιστροφή από μια τέτοια κατάσταση» τονίζει ο Φιλ Κίρσνερ, σύμβουλος στελεχών για real estate.

«Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιήσουμε μαζί μερικά εργαλεία για να αποτρέψουμε τη βύθιση του πλοίου. Αλλά δεν έχουμε μπει ακόμη στα δύσκολα. Ο τρόπος που εργαζόμασταν πριν δεν ήταν ο ιδανικός για όλους. Και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να ζήσουμε» υπογραμμίζει. «Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις ολόκληρες ηπείρους ως μονολιθικές. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως εργασία περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εργάζονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς πολλές επιλογές να δουλέψουν από το σπίτι. Στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας αποφεύγουν ακόμη και τον ελάχιστο αριθμό ημερών παρουσίας στο γραφείο εβδομαδιαίως, σε αντίθεση με τους ομοτράπεζούς τους στη Wall Street» προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαγνήτης» για τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα

UBS: «Φούσκα» τα ακίνητα σε Ζυρίχη και Τόκιο - Καθολική διόρθωση τιμών

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο του SSM ο κλιματικός κίνδυνος – Τι ψάχνει στα χαρτοφυλάκια δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider