Fed: Πάτησε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι λιγότερο «χαλαρή» για το άμεσο μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Πάτησε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι λιγότερο «χαλαρή» για το άμεσο μέλλον
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε «σήμα» για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ευρέως αναμενόταν, άφηνοντας να εννοηθεί ωστόσο πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.

Εάν η Fed πράγματι προχωρήσει σε αυτή την τελευταία αύξηση, θα έχει πραγματοποιήσει 12 αυξήσεις από όταν ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο του 2022.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι η νομισματική αρχή θα έκανε «παύση» στη σημερινή συνεδρίαση, με το εύρος-στόχο των επιτοκίων να παραμένει στο 5,25-5%, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περίπου 22 ετών. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο ρυθμίζει το τι χρεώνει η μία τράπεζα την άλλη στο πλαίσιο του διατραπεζικού δανεισμού αλλά επίσης επηρεάζει πολλές μορφές καταναλωτικών δανείων.

Φρένο στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής;

Ενώ η παύση αναμενόταν, υπήρξε αβεβαιότητα για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει στο εξής η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC). Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κλίση προς μια πιο περιοριστική πολιτική και προς μια προσέγγιση υψηλότερων επιτοκίων για πιο παρατεταμένη περίοδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αποκαλύπτει το dot-plot της Fed, υπάρχει πιθανότητα για μία ακόμη αύξηση φέτος, και στη συνέχεια 2 μειώσεις το 2024, δηλαδή 2 λιγότερες από αυτές που προανήγγελε η τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων τον Ιούνιο. Το plot επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέπουν ανώνυμα την πορεία των επιτοκίων.

Δώδεκα αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της πρόσθετης αύξησης, ενώ επτά ήταν αντίθετοι, δηλαδή ένας περισσότερος από ό,τι στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Παράλληλα, η πρόβλεψη για το ύψος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μετακινήθηκε υψηλότερα και για το 2025, με το μέσο outlook να το τοποθετεί στο 3,9%, από 3,4% προηγουμένως.

Η πρόβλεψη για το 2026

Μακροπρόθεσμα, τα μέλη της FOMC τοποθέτησαν το επιτόκιο στο 2,9% (2026). Το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από αυτό που η Fed θεωρεί ως «ουδέτερο» επιτόκιο, αυτό δηλαδή που ούτε θα περιορίζει, ούτε θα τονώνει την ανάπτυξη. Ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή «έδωσε μια γεύση» για το 2026. Το μακροπρόθεσμα αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider