Η έλλειψη ντίζελ προκαλεί νέους «τριγμούς» στην αγορά καυσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η έλλειψη ντίζελ προκαλεί νέους «τριγμούς» στην αγορά καυσίμων
Συναγερμό στις κυβερνήσεις που μάχονται με τον πληθωρισμό θα έπρεπε να σημάνει η σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ντίζελ.

Συναγερμό στις κυβερνήσεις που μάχονται με τον πληθωρισμό θα έπρεπε να σημάνει η σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ντίζελ, καθώς οι τιμές του παγκοσμίως είναι στα ύψη σε σχέση με το αργό πετρέλαιο από το οποίο παράγεται, υποδεικνύοντας ελλείψεις που μπορούν να φέρουν νέες «φουρτούνες».

Μάλιστα, όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η ζήτησή του για λόγους θέρμανσης θα αυξηθεί, ενώ τα σημερινά συρρικνωμένα αποθέματα σημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη της αγοράς: οι περιορισμοί της προσφοράς μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ενώ τα «σοκ» της ζήτησης μπορούν να προέλθουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ανεξαρτήτως τιμών.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα τώρα», σχολίασε ο αναλυτής Γιουτζίν Λίντελ. «Υπάρχει μια ανησυχία ότι τα αποθέματα δεν θα αυξηθούν επαρκώς πριν από τον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα αρχίσει η άντληση από μηδενική βάση» πρόσθεσε.

Το επίκεντρο των ανησυχιών για την προμήθεια ντίζελ βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη και στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ, με τις αγορές πετρελαίου να έχουν κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες με σημαντικούς «παίκτες», συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να κρατούν τα βαρέλια μακριά από την αγορά.

Τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να μειωθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. Αν και αυτό είναι χαρακτηριστικό για την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, τα αποθέματα είναι επί του παρόντος χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα. «Οι προοπτικές για την προμήθεια ντίζελ/πετρελαίου στην Ευρώπη είναι περιορισμένες στις τρέχουσες προβλέψεις μας. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί από μήνα σε μήνα έως τον Νοέμβριο» συμπλήρωσε η εταιρία.

Το Βloomberg, σημειώνει ωστόσο πως υπάρχουν και καλά νέα, καθώς η εικόνα της αγοράς ήταν ακόμη χειρότερη το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – και οι τιμές τελικά μειώθηκαν, βοηθούμενες από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Περάκη (Αναπληρώτρια Πρύτανης MIT): «Η AI μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο, όχι να τον αντικαταστήσει»

Meteo: Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με καιρό Hot-Dry-Windy

gazzetta
gazzetta reader insider insider