«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η HSBC - «Καταλύτης» οι μεταρρυθμίσεις - Οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η HSBC - «Καταλύτης» οι μεταρρυθμίσεις - Οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές
Την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τον John Lomax, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για την HSBC, στην «top - down» ανάλυση, βασικό σημείο αποτελούν τα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη που έχουν αλλάξει σημαντικά, υπό τη βάση της ριζικής μεταστροφής του εγχώριου οικονομικού μοντέλου και των προοπτικών που είναι πλέον πολύ πιο θετικές και πολύ πιο βιώσιμες.

Συγκεκριμένα, κύριος «οδηγός» της δυναμικής δεν είναι πλέον τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται μεγαλύτερη στήριξη και διεύρυνση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, υπό την υιοθέτηση ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου, με την ομάδα στρατηγικής της HSBC να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά θετικά μεταρρυθμιστικά «stories» στον χώρο των αναδυόμενων αγορών.

Από την άλλη, ενώ τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη που διέπουν την ελληνική οικονομία είναι ισχυρά, η εγχώρια αγορά έχει ήδη καταγράψει ισχυρές αποδόσεις από τις αρχές του έτους – επομένως προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το μέγεθος του «story» που αντανακλάται ήδη στις τρέχουσες τιμές. Κατά την HSBC, αν και το «story» των ελληνικών μετοχών δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο ήταν στις αρχές του έτους, εξακολουθεί να δείχνει ελκυστικό σε σύγκριση με πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, με τους αναλυτές να δικαιολογούν μια σημαντική «overweight» θέση.

Σαφώς, η βελτιωμένη δημοσιονομική βιωσιμότητα κατέχει ένα καθοριστικό ρόλο στην ισχυρή απόδοση της εγχώριας αγοράς τη φετινή χρονιά. Επιπλέον, η πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πλήρως εκ των προτέρων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια που δύναται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα μόνο από τη στιγμή που υπάρξει το «investment grade», επομένως σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να υπάρξει ένας επιπλέον πρόσθετος χώρος για την περαιτέρω αποκλιμάκωση και υποχώρηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων και του κόστους κεφαλαίου.

Επιπλέον, τα spreads έχουν συμπιεστεί φέτος, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρεί χαμηλότερα από του αντίστοιχου ιταλικού. Σαφώς, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να καταγράφει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με αντίστοιχη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο περαιτέρω πτώσης των ελληνικών spreads, όπως σημειώνει ο Lomax.

Τα καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επηρεαστεί λιγότερο από τη μετάδοση διάφορων γεγονότων και εξελίξεων, σε άλλα μέρη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτός είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο η επιτυχία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει σημαντική θετική επίδραση στις εγχώριες αποτιμήσεις των μετοχών. Επιπλέον, παρά την ισχυρή ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου φέτος, οι αποτιμήσεις φαίνονται περισσότερο από εύλογες και λογικές.

Το consensus για το δείκτη P/E της εγχώριας αγοράς για φέτος είναι μόλις στο 7,8x έναντι 13,2x για τις αναδυόμενες αγορές και 12,6x για την Ευρώπη. Μάλιστα, ο δείκτης P/E σε σύγκριση με αυτόν των αναδυόμενων αγορών φτάνει σε ένα υψηλό discount σε σύγκριση με μια 5ετή και 15ετή βάση σύγκρισης. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα επειδή η βάση των κερδών μειώθηκε σε κάποιο βαθμό και στις δύο χρονικές περιόδους εξαιτίας της επίμονης αύξησης του ΑΕΠ.

Οι αναθεωρήσεις των κερδών είναι πλέον από τις ισχυρότερες στο χώρο των αναδυόμενων αγορών, με την τρίμηνη μεταβολή στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για τους επόμενους δώδεκα μήνες να «τρέχει» στο 8,5%, με 17% εξάμηνη μεταβολή. Το consensus για την αύξηση των κερδών βρίσκεται στο 12,5% για φέτος και στο 1,9% για το 2024, όπου σύμφωνα με την HSBC, θα ξεπεραστούν από την εγχώρια αγορά.

Έτσι, εάν η Ελλάδα καταγράψει μια σταθερή ανάπτυξη με «οδηγούς» τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, αυτό, θα δημιουργούσε μια θετική μακροπρόθεσμη τάση για την κερδοφορία και τη στήριξη των ελληνικών μετοχών. Σε επίπεδο ρευστότητας, παρά τις υψηλές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου τη φετινή χρονιά, δεν έχουν καταγραφεί πολύ ισχυρές εισροές. Οι ελληνικές μετοχές παραμένουν με ένα ήπιο (κατά 10%) «underweight» σε σύγκριση με το benchmark στο μέσο χαρτοφυλάκιο και δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστεί το Χρηματιστήριο ως μια γεμάτη από επενδυτές και πληθώρα χαρτοφυλακίων, αγορά.

Ο βρετανικός οίκος θέτει λοιπόν σύσταση «buy» για τις επτά μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που καλύπτει και είναι: η Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος τα 7,95 ευρώ), η Eurobank (τιμή στόχος τα 1,95 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (τιμή στόχος τα 20 ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος τα 4 ευρώ), η Jumbo (τιμή στόχος τα 33 ευρώ), η Alpha Bank (τιμή στόχος τα 2,20 ευρώ - προτιμώμενο «play» μεταξύ των τραπεζών) και η Aegean (τιμή στόχος τα 16,30 ευρώ).

Όπως σημειώνει η HSBC, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες αγορές όπου ένα ισχυρό «top - down» αφήγημα συμπληρώνεται από καλές «bottom - up» ιδέες. Για τις ελληνικές τράπεζες, οι «επιθετικοί» χειρισμοί της ΕΚΤ και τα χαμηλά beta καταθέσεων συνεπάγονται υψηλότερα επίπεδα καθαρών εσόδων από τόκους από ό,τι εκτιμά το consensus αλλά και επίπεδα αποτιμήσεων, με την Alpha Bank να αποτελεί το πρωτιμώμενο «play», όπως προαναφέρθηκε. Οι θετικοί μακροοικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη σταθερή επενδυτική θέση για τις εταιρείες του retail. Η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της απασχόλησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων. Από αυτή την άποψη, η HSBC θέτει ισχυρές βάσεις τόσο για τον ΟΠΑΠ όσο και για τη Jumbo, με την τελευταία να υποστηρίζεται και από το θετικό «story» ανάπτυξης της αγοράς της Ρουμανίας. Επιπλέον, ο αναλυτής που καλύπτει τον κλάδο των αεροπορικών εταρειών «βλέπει» την Aegean ως το καλύτερο «play» γύρω από τον τομέα των ταξιδιών αναψυχής, η οποία παραμένει ισχυρή μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider