Παραμένει «ταύρος» και αυξάνει τη θέση της στις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει «ταύρος» και αυξάνει τη θέση της στις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley
Στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) που καλύπτει και έχει έκθεση η Morgan Stanley - μέσω του Eaton Vance EM Fund - τοποθετείται η εγχώρια αγορά, όπως άλλωστε έκανε γνωστό και χθες ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley. Τι δείχνουν οι δείκτες αποτίμησης.

Στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) που καλύπτει και έχει έκθεση η Morgan Stanley - μέσω του Eaton Vance EM Fund - τοποθετείται η εγχώρια αγορά, όπως άλλωστε έκανε γνωστό και χθες ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC.

Ο αμερικανικός οίκος προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece (σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές), με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, ενώ στο 1,34% φτάνει για τη Σαουδική Αραβία (σύσταση «overweight») και στο 0,86% για την Πολωνία (σύσταση «overweight») με αύξηση των θέσεων κατά 40 και κατά 10 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Μείωση θέσεων, προτείνει πλέον η Morgan Stanley, για τις αγορές της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Κουβέϊτ, (όλες με σύσταση «underweight») κατά 5, 30 και 35 μονάδες βάσης αντίστοιχα, επί της στάθμισης στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Morgan Stanley

Όπως σημειώνουν, το μέγεθος των κεφαλαίων του RRF στην Ελλάδα είναι υψηλό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αναδυόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική το 2023 εντός της Ευρωζώνης, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τα ακίνητα να αυξάνονται επίσης με γρήγορους ρυθμούς.

Επιστρέφοντας στο σκέλος των μετοχών, η ανάλυση της Morgan Stanley δείχνει ότι οι αγορές μετοχών τείνουν να αρχίζουν να καταγράφουν ένα «ράλι» σε σχετική βάση περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές έφτανε κατά μέσο όρο στο 22% σε σύγκριση με τον MSCI EM και 38% σε απόλυτους όρους δολαρίου - USD.

Φυσικά, το σημείο εκκίνησης των αποτιμήσεων έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι αγορές μετοχών που διαπραγματεύονταν σε φθηνότερα επίπεδα (με δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες χαμηλότερα από το 10x) στην αρχή του «ράλι», πριν από την αναβάθμιση, κατέγραψαν υψηλότερες απόλυτες (μέχρι και 87%) και σχετικές επιδόσεις (μέχρι 35%) σε σύγκριση με τις άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον, εάν το κόστος κεφαλαίου των ελληνικών μετοχών (CoE) υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα (προ του 2007 - με όλα τα άλλα ίσα), αυτό θα σήμαινε περαιτέρω άνοδο της τάξεως του 42% στις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η σχετική απόδοση της εγχώριας αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών και των αναδυόμενων αγορών έχει παγιωθεί τελευταία, μετά από την ισχυρή ανοδική κίνηση που κατέγραψε η πρώτη και οι τάσεις σε ότι αφορά τα κέρδη της εγχώριας αγοράς για φέτος συνεχίζουν να ξεπερνούν αυτές των αναδυόμενων και των ευρωπαϊκών αγορών. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για τα φετινά κέρδη αλλά και για του 2024 της Ελλάδας παραμένουν σε ανοδική πορεία, ενώ οι βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών το τελευταίο τρίμηνο ήταν οι κλάδοι των υλικών, οι τράπεζες και ο κλάδος της βιομηχανίας.

Η αγορά διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά υψηλά discounts έναντι των ευρωπαϊκών, που φτάνουν στο 35% στη βάση του δείκτη P/E (NTM - για τους επόμενους δώδεκα μήνες) στο 41% στη βάση του δείκτη P/BV και με premium 28% στη μερισματική απόδοση, που είναι κατά 0,5 και 1 (τυπική απόκλιση - S.D) χαμηλότερα - υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αντίστοιχα. Το discount της εγχώριας αγοράς έναντι των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) παραμένει υψηλό και πιο συγκεκριμένα, στο 32% στη βάση του NTM P/E και στο 27% ως προς τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία. Σε σχέση με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη CEE), η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζονται γενικότερα με ένα ήπιο premium, παρά τους σχετικά χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ως προς τον δείκτη NTM P/E, η Ελλάδα διαπραγματεύεται στο 8,1x, δείκτης ο οποίος είναι χαμηλότερος από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, ενώ η μερισματική απόδοση (NTM DY) εκτιμάται σήμερα στο 4,7% που είναι αρκετά υψηλότερη (1,2 τυπική απόκλιση - S.D) από τον μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (NTM P/BV) είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο στο 1,1x, μόλις, και εξηγείται από την επιταχυνόμενη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE), η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 12,7%, ήτοι πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο της (2,5 τυπική απόκλιση - S.D).

Σε τεχνική βάση, οι ελληνικές μετοχές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αν και όχι σε ακραίο βαθμό. Τα funds που επενδύουν στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEM Funds) έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ενώ εντός της ζώνης EEMEA, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συσχέτιση με τον δείκτη S&P 500.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stocker (Morgan Stanley): Κορυφαία επιλογή η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Οι νέες εκτιμήσεις και οι τιμές στόχοι της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider