BACKSTORY

Καμπανάκια από τη Fitch - Οι ΗΠΑ για τον κάθετο διάδρομο - Βαλίτσες για Νέα Υόρκη

05-12-2025 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καμπανάκια από τη Fitch - Οι ΗΠΑ για τον κάθετο διάδρομο - Βαλίτσες για Νέα Υόρκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καμπανάκι κρούει η Fitch

Το 2025 παρατηρείται έντονη εμφάνιση ενδείξεων υπερβολικής φούσκας σε διάφορους τομείς της αγοράς, ενισχυμένη από την αυξημένη διάθεση των επενδυτών να αναλαμβάνουν ρίσκο, τις υψηλές αποτιμήσεις μετοχών, τις αυξημένες επενδύσεις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τη συνεχιζόμενη επέκταση ιδιωτικών μορφών δανεισμού, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Fitch Ratings.

Η ταυτόχρονη ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και περιορισμένης μακροοικονομικής δυναμικής δημιουργεί πιθανότητες για εκδήλωση κρίσης σε περιουσιακά στοιχεία το 2026. Η αύξηση των αποτιμήσεων, τα χαμηλά spreads και η επέκταση καινοτόμων τεχνολογιών ενισχύουν την ευπάθεια της αγοράς απέναντι σε μια πιθανή κατάρρευση.

Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» των ΗΠΑ στον Κάθετο Διάδρομο

Μία ακόμη σαφής ένδειξη για τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον Vertical Corridor προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ. Κι αυτό γιατί στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας για το πρότζεκτ, μία ιδέα που στηρίζει και προωθεί η αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Αντικείμενο του Working Group θα είναι κυρίως η εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου σε όλες τις χώρες από τις οποίες διέρχεται ο Vertical Corridor. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ όπως και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία). Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΥΠΕΝ, η πρώτη συνάντηση καθορίστηκε την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου.

Η Ομάδα Εργασίας θα ασχολείται επίσης με θέματα περιορισμού κόστους, τυχόν δυσλειτουργίες, καθώς και ζητήματα μεταφορικής δυναμικότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όργανο που θα παρακολουθεί τη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου και θα προχωρά σε παρεμβάσεις για τη βελτίωσή της.

Αντικατάσταση και ερωτήματα

Πραγματικά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Να αποφασίζεται προσωρινή αντικατάσταση μέλους ΔΣ αλλά μέχρι το υπόλοιπο της θητείας του ΔΣ. Τι είδους προσωρινή αντικατάσταση είναι αυτή;

Ο λόγος για την Profile όπου είχαμε αντικατάσταση μέλους ΔΣ για λόγους υγείας χωρίς να υπάρχει παραίτηση του μέλους του ΔΣ . Πέραν αυτού αναρωτιόμαστε γιατί θα έπρεπε να γίνει η αντικατάσταση. Δεν μπορούσε να συνεχίσει το ΔΣ της εταιρίας με έξι μέλη. Εμένα προσωπικά κάτι δεν μου πάει καλά όταν βλέπω από τα πρακτικά του ΔΣ ότι η αντικατασταθείσα ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί αλλά δεν μπορούσε να αποστείλει την παραίτησή της.

Επί πληρωμή

Γίνεται μια εποπτική αρχή να ζητά στοιχεία από εποπτευόμενο μέλος και για να τα λάβει να της ζητείται να πληρώσει και αυτή να το κάνει με προθυμία; Αν σας φαίνεται λίγο παράλογο ίσως να έχει απαντήσεις η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για μια τέτοια περίπτωση. Υποθέτουμε ότι θα έχει και θα είναι πειστικές. Ασχέτως αν εμείς απορούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας.

Βαλίτσες για Νέα Υόρκη

Οι τράπεζες πάνε κι έρχονται στα συνέδρια. Ετσι μετά το Λονδίνο κινούνται προς Νέα Υόρκη για να συνδράμουν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Rebrain Greece την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Εκεί οι διοικήσεις 35 εταιρειών, μεταξύ των οποίων και των τραπεζών, θα συναντήσουν στελέχη που επιθυμούν να επαναπατριστούν και θα συζητήσουν τους όρους.

Προς το ποιοτικό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου συχνά συνοδεύεται από σημαντικό κόστος και προσεκτικό σχεδιασμό. Η Εθνική Τράπεζα έρχεται να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας άμεσες και ευέλικτες λύσεις χρηματοδότησης που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε οδηγού.

Μέσα από τη συνεργασία της με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα Cardom, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία χρηματοδότησης μέσα από το ασφαλές online περιβάλλον της Τράπεζας. Χωρίς μετακινήσεις και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, η αίτηση και η έγκριση γίνονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, προσφέροντας ταχύτητα, άνεση και αξιοπιστία σε όσους σχεδιάζουν την αγορά ενός μεταχειρισμένου οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:15

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τον θάνατο τριών στρατιωτών τους από επίθεση των ΗΠΑ

15:11

Πορτογαλία: Περίπου 800 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της χώρας

15:10

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλάζει: Νέα αυτοτελής χρηματοδότηση 260.000 ευρώ για την πυροπροστασία

15:06

Αντίθετες πορείες για τις μετοχές των Microsoft και Meta μετά τα μεγέθη τριμήνου

15:04

ENDLESS EC: Δυναμική Ανάπτυξη με επίκεντρο τη Βιωσιμότητα

15:01

Στις κορυφαίες επιλογές της Optima η Metlen - Έρχεται ισχυρό εξάμηνο

14:55

ΕΕ: Κυρώσεις σε 7 πρόσωπα και 3 οντότητες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία

14:51

Κοντογεώργης: Η ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, ορόσημο για την Ελλάδα του 2030

14:40

Ισπανία - πυρκαγιές: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:38

Στη Blackstone περνά η Skroutz - Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

14:35

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο σε ορισμένες περιοχές

14:28

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα νερά του Ρήνου – Εκτοξεύεται το κόστος μεταφοράς φορτίων

14:23

Επιτόκια: Πάτησε το κουμπί της «παύσης» η BoE - Στο 3,75%

14:22

ΕΕ: Εκταμίευση 3,47 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά μαχητικών, drones και συστημάτων αεράμυνας

14:16

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας - Επιχειρούν 51 πυροσβέστες και 4 εναέρια

14:10

Kaspersky: Οι χρήστες Mac είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές

14:02

Καύσωνας: 2.877 θάνατοι στην Αγγλία, σχεδόν 10.000 στη Γερμανία την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου

13:57

Τα 5 νησιά που μπορείς να κλείσεις τώρα διακοπές και να πας τον Αύγουστο

13:48

Κυπαρίσσης (Optima): Αυτοχρηματοδοτούμε την πιστωτική επέκταση, υψηλότερα το επιτοκιακό περιθώριο

13:42

ΣΤΑΣΥ-ΔΥΠΑ: Συνεργασία για εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών στον σιδηρόδρομο

13:37

Η παραμυθένια πόλη που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη για το 2026

13:33

Ανάπτυξη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για την οικονομία της ευρωζώνης το β' τρίμηνο

13:33

Αίγυπτος: Επίθεση με drone πίσω από την πυρκαγιά σε δύο πλοία LNG

13:29

Νέες επιθέσεις σε τάνκερ συμφερόντων Αλαφούζου και Προκοπίου στη Μαύρη Θάλασσα

13:28

Παχυσαρκία: Οδηγίες για διατροφή μαζί με τα GLP-1

13:23

Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Αντιμέτωποι με τη ζέστη οι κάτοικοι

13:15

ING: Αναβάθμισε τους στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια μετά τα ισχυρά κέρδη β’ τριμήνου

13:10

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

12:53

ΔΕΘ-HELEXPO: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Β. Ελλάδα

12:47

Σε πύρινο κλοιό τα τουρκικά παράλια: Πάνω από 115 πυρκαγιές σε μία ημέρα