Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank
«Έχουν και άλλο πάνω;». Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα που δέχθηκαν οι αναλυτές της HSBC στο συνέδριο GCC που διεξήχθη στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το «ράλι» της τάξεως του 60% από τις αρχές του έτους. Νέες τιμές στόχοι. Γιατί προτιμά την Alpha Bank.

«Έχουν και άλλο πάνω οι ελληνικές τράπεζες;». Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα που δέχθηκαν οι αναλυτές της HSBC στο συνέδριο GCC που διεξήχθη στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το «ράλι» της τάξεως του 60% από τις αρχές του έτους.

Η απάντηση των αναλυτών ήταν άκρως καταφατική, τονίζοντας πως οι «επιθετικοί» χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα χαμηλά, μέχρι στιγμής, beta καταθέσεων, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), που βρίσκονται εκτός των εκτιμήσεων του consensus και φυσικά εκτός των τρεχουσών αποτιμήσεων.

O Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά 8% - 18% - 21% κατά μέσο όρο για το 2023 - 2025, προσαρμόζοντας τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνοντας σταθερά τη σύσταση «buy» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών.

Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής, στα 2,20 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,45 ευρώ προηγουμένως), στα 1,95 ευρώ για τη Eurobank (από 1,60 ευρώ), στα 7,95 ευρω για την Εθνική Τράπεζα (από 6,75 ευρώ προηγουμένως) και στα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,35 ευρώ πρηγουμένως).

HSBC

Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί σταθερή τη θέση σχετικά με το ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με την ανατιμολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά θα υποχωρήσουν το 2024 εξαιτίας της εκ των υστέρων μετακύλισης (pass - through) των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις. Ωστόσο, η εκτίμηση των αναλυτών πως το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% (από 3,5% προηγουμένως) υποδηλώνει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα NII. Επίσης, τα χαμηλότερα - από το αναμενόμενο - μέχρι στιγμής beta καταθέσεων και τα αυξανόμενα χαρτοφυλάκια τίτλων των τραπεζών υποδηλώνουν ότι η πτώση του 2024 δε θα είναι τόσο απότομη. Συνολικά, η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 5% - 13% - 13% για το 2023 - 2025 κατά μέσο όρο (ώστε να αντικατοπτρίζουν υψηλότερο επιτόκιο απόδοχης καταθέσεων της ΕΚΤ, το χαμηλότερο «pass - through» στις βασικές καταθέσεις και μεγαλύτερες παραδοχές στα χαρτοφυλάκια τίτλων των τραπεζών) αναμένοντας πως τα επαναλαμβανόμενα κέρδη των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 59% το 2023 (από 47% προηγουμένως), με υποχώρηση κατά 12% το 2024 (έναντι 19% που αναμένονταν).

HSBC

Γιατί προτιμά την Alpha Bank

Η υποαπόδοση που κατέγραψε ο τίτλος της Alpha Bank την έφεραν χαμηλότερα από τις υπόλοιπες συστημικές αλλά και στο χαμηλότερο άκρο της κάλυψης των τραπεζών στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν μια ανθεκτική προοπτική γύρω από τα καθαρά έσοδα από τόκους έναντι των υπολοίπων που οδηγεί σε κάποιο κλείσιμο της «ψαλίδας» ως προς τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE. Αυτό δεν φαίνεται να έχει ληφθεί από το consensus, με την HSBC να είναι κατά 12% υψηλότερα σε επίπεδο εκτιμήσεων για τα κέρδη για το 2023 - 2024. Η επίτευξη των στόχων για το κόστος κινδύνου (CoR) και τα λειτουργικά κέρδη στη βάση του αναθεωρημένου business plan για το 2022 - 2025, αποτελεί «upside risk». Η HSBC επισημαίνει επίσης της σχετική αξία στην Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να διαπραγματεύεται με ένα discount της τάξεως του 5% σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV, για το 2023, παρά τον παρόμοιο προσαρμοσμένο δείκτη ROTE και τον υψηλότερο δείκτη CET1.

Επίσης θεωρεί ότι η ισχυρή δυναμική των NII της Εθνικής τα δύο τελευταία τρίμηνα έχει υποτιμηθεί, ενώ βλέπει την απόλυτη τιμή της Eurobank σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας στο 0,79x για το 2023 και για δείκτη ROTE στο 15% περίπου.

Συνεπώς, εκτιμά ότι η περίπου ισοδύναμη διαπραγμάτευση με μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με παρόμοια επίπεδα ROTE αλλά χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο «overhang».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ευκαιρία οι εκλογές για είσοδο στα ελληνικά ομόλογα - Στο στόχαστρο τα πορτογαλικά

Best pick η Alpha Bank για την Deutsche Bank

Deutsche Bank: «Ανάσες» μετά το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αλλαγή συστάσεων και νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider