Τα στοιχεία για την οικονομία «βαραίνουν» τις ευρωαγορές την Παρασκευή

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα στοιχεία για την οικονομία «βαραίνουν» τις ευρωαγορές την Παρασκευή
Απώλειες στα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας. Σημαντική πτώση σε επίπεδο εβδομάδας για τις κινεζικές αγορές.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το β' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή του Ηνωμένου Βασίλειου. Οι αγορές αποτιμούν το κατά πόσο οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά της χώρας ανταπεξέρχονται στο ενισχυμένο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού και στις αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εμφάνισε οριακή αύξηση για τον Ιούλιο, μένοντας ωστόσο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,50% στις 461,94 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,57% στις 4.358 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,57% στις 7.575 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,30% στις 15.948 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,48% στις 7.397 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, o FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,63% στις 28.395 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,50% στις 9.478 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι δείκτες κινούνται προς μικρή άνοδο για το κλείσιμο της εβδομάδας, με εξαίρεση της αγορές της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο σημειώνει στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης η μετοχή της UBS αφού η τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τερμάτισε μια συμφωνία προστασίας από ζημίες ύψους 9 δισ. ελβετικών φράγκων (10,27 δισ. δολαρίων) και μια εγγύηση δημόσιας ρευστότητας ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση, που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά την εξαγορά της Credit Suisse.

Μάκρο

Οριακή αναθεώρηση προς τα πάνω σημειώθηκε για τον πληθωρισμό στη Γαλλία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική αρχή της χώρας (Insee). Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός της Γαλλίας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,1% έναντι 5% στην αρχική μέτρηση της Insee. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%.

Αρνητικό κλείσιμο εβδομάδας στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές τόσο σε επίπεδο εβδομάδας όσο και για την Παρασκευή, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται ψηλά στην προσοχή των επενδυτών.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας, ο ASX/200 στην Αυστραλία έπεσε 0,24% στις 7.340 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,40% στις 2.591 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 2,01% στις 3.189 μονάδες και ο Shenzhen Component διολίσθησε 1,91% στις 10.840 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,91% στις 19.065 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες, με εξαίρεση τον Nikkei. Ο Shenzhen Component υποχώρησε άνω του 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον χρηματοδότηση 13 δισ. δολαρίων

Aramco: Παρά τις νέες περικοπές προσφοράς αργού, αυξάνει τις εξαγωγές στην Κίνα κατά 40%

gazzetta
gazzetta reader insider insider