Περιορισμένες κινήσεις και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένες κινήσεις και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο
Μια ακόμη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία (μετά την R&I) αυτή τη φορά από τη Scope που σήμανε την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα. Πώς θα αντιδράσει το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 15:50

Μια ακόμη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία (μετά την R&I) αυτή τη φορά από τη Scope που σήμανε την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.

Αρκετοί εστιάζουν στο ότι ο γερμανικός οίκος δεν έχει ενταχθεί στους «Big 4» από την ΕΚΤ, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει προς ώρας, καθώς η Scope πάντα λειτουργούσε πιο άμεσα στα rating actions από τους υπόλοιπους μεγάλους των αγορών, δείχνοντας το δρόμο. Άρα ναι μεν πολλά χαρτοφυλάκια και τα funds δεν έχουν ακόμη το επίσημο «ok» για τοποθετήσεις στα ελληνικά χρεόγραφα και μετοχές, αλλά σαφώς από την άλλη το κλίμα ενδυναμώνεται και το XA θα αρχίζει να παίζει ακόμη περισσότερο το στοίχημα αυτό. Να σημειωθεί πως το insider.gr είχε αποκαλύψει εδώ και αρκετό καιρό τις προθέσεις του γερμανικού οίκου, μέσω των όσων είχε αφήσει να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, Η Επενδυτική βαθμίδα προ των πυλών μιας και η Scope είναι ο προπομπός και για τους μεγάλους που ουσιαστικά παίζουν και ρόλο για νέες εισροές χρήματος. Από την μία το νέο είναι δυνατό αλλά από την άλλη αναμενόμενο και λίγο έως πολύ προ εξοφλημένο. Παρόλα αυτά η αγορά ξέρει ότι μπροστά της έχει το επόμενο ορόσημο αυτό της DBRS που είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά ακόμα και διόρθωση να βγάλει η αγορά έχοντας όλα τα περιθώρια υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές που περιμένουν πως και πώς να πάρουν θέση την μοναδική Ευρωπαϊκή οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα. Καλό θα ήταν οι μεσοπρόθεσμοι να μην ανησυχούν στις διορθώσεις με τους βραχυπρόθεσμους να κινούνται πιο προσεχτικά μιας και η αγορά έδειξε πως διορθώνει κατά την διάρκεια της εβδομάδας ασχέτου αν μάζεψε τις απώλειες μετά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της προηγούμενης Τετάρτης στις 1.281 μονάδες. Πλέον αυτό είναι και το νέο μας στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο.

Τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης μόνο με κλείσιμο πάνω από τις 1.332 μονάδες με το 1.400 να είναι επόμενος στόχος. Αντίστοιχα κλείσιμο κάτω από το 1.281 θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 1.200-1.230 με το 1.264 πολύ σημαντικό επίπεδο (σε κλείσιμο εβδομάδας)».

Από την άλλη, και σε διεθνές επίπεδο οι μετοχές δεν ευνοούνται αυτή τη περίοδο λόγω και της εποχικότητας, με τον Αύγουστο να αποτελεί παραδοσιακά ένα δύσκολο μήνα.

Τα βλέμματα στρέφονται στις δύο εκθέσεις της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και δύο ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό πριν από την επόμενη FOMC τον Σεπτέμβριο και παρόλο που η πρώτη από αυτές την Παρασκευή έδωσε μεικτά πρόσημα, προκάλεσε ένα μεγάλο ράλι στην καμπύλη επιτοκίων. Ο πορεία του πληθωρισμού ακολουθεί την Παρασκευή μαζί με την έρευνα καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία περιέχει τη σημαντική σειρά προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Στην Ευρώπη, έμφαση θα δοθεί στους αριθμούς του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο (Παρασκευή), στη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία (σήμερα), στην ερευνα προσδοκιών καταναλωτή της ΕΚΤ (αύριο) και στην Κίνα ΔΤΚ/ΔΤΚ (Τετάρτη).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,12% στις 1.321,13 μονάδες, με τον τζίρο στα 53,67 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,08% στις 3.198,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,28% στις 1.091,66 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται μεικτά πρόσημα με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,55% και την ΕΤΕ στο -0,47%, την Eurobank στο -0,57% και την Alpha στο -1,15%.

Πέρα από τον ΟΤΕ (1,47%), τα ΕΛΠΕ (1,59%) και τον ΟΠΑΠ (1,34%) που ενισχύονται περισσότερο, γενικότερα καταγράφεται μια υποτονικότητα λόγω και της εποχικότητας.

Κέρδη 1,07% καταγράφει η Aegean ενώ στο 0,47% βρίσκεται η Autohellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider